Arcátlan kibabrálás az idősekkel a termékbemutató

2015.03.05 05:26

Súlyos adatkezelési hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a többek között idősek számára szervezett termékbemutatók, egészségnapok esetében – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

A NAIH elnöke kifejtette: a vállalkozások sokszor személyre szóló meghívókkal és kéretlen marketinghívásokkal igyekeznek résztvevőket toborozni a rendezvényekre. Ugyanakkor a hivatal tavalyi vizsgálatában általános tapasztalat volt, hogy a termékértékesítés céljából való adatkezelés körülményeiről nem adtak tájékoztatást, személyazonosító igazolványt, tajkártyát ellenőriztek, egészségügyi adatokat kezeltek. Sokszor az idős emberek a termékbemutatón szembesültek azzal, hogy tulajdonképpen adásvételi szerződés megkötése miatt keresték meg őket.

A hatóság tavaly ellenőrzési terv alapján kiemelt területként vizsgálta a termékbemutatókat. A munkatársaik személyesen is részt vettek ilyen rendezvényeken és 12 esetben indítottak hatósági eljárást. Több esetben milliós bírságokat szabtak ki termékbemutatókkal összefüggésben – közölte Péterfalvi Attila.

Megjegyezte: komplex problémáról van szó, és a megoldás is komplexitást követel.

Az eddig lefolytatott eljárások tapasztalatait jelentésben foglalta össze a hivatal, azzal, hogy amíg a döntéshozó, a jogalkotó nem tesz lépéseket, mert nincsenek meg a változtatáshoz szükséges információk, felhívják a termékbemutatót tartó cégeket a törvényes adatkezelés követelményére. Az idős embereknek is segíteni kívánnak, hogy mire figyeljenek oda, ha ilyen termékbemutatón vesznek részt.

 

A KDNP panaszos e-mail címet üzemeltet
Rétvári Bence, a KDNP alelnöke – aki februárban jelentette be, hogy a kisebbik kormánypárt konzultációt indít a nyugdíjasokat gyakran megtévesztő termékbemutatók ügyében – rámutatott arra: az egész magyar társadalomban ismert jelenségről van szó, megyénként és havonta több ezer ilyen bemutatót szerveznek, s ezeknek mintegy kétharmada esetében jogsértések tapasztalhatók, azaz nem tartják be a fogyasztói jogokat, az idős emberek nem élhetnek például a vásárlástól való elállás jogával.

Hozzátette: a nyugdijaspanasz@kdnp.hu címre eddig is érkezett számos jelzés, és ezeket a jövőben is várják. Jelezte: az eddigiek alapján érdemes több törvény esetében átnézni, hogy hol lehet esetleg szigorítást bevezetni. A konzultációkat tovább folytatják, és az eredményekről beszámolnak majd – ígérte.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, az egészséges társadalom számára fontos követelmény, hogy mindenki biztonságban érezze magát, azaz biztos lehessen abban, hogy nem fogják becsapni, jóhiszeműségével nem élnek vissza.

 

Nehéz az idősek érdekeit megvédeni
Bár a fenti jelenség ismert, de az elkövetőket nehéz tetten érni – mutatott rá, hozzátéve: először a konkrét eseteket próbálják felmérni. Emellett civil szervezetekkel, állami szervekkel is felvették a kapcsolatot, és a Tisztelet Társasága is segítséget nyújtott, a hozzájuk befutott panaszok gyűjteményét rendelkezésre bocsátotta.

Tájékoztatása szerint várhatóan jogszabály-módosítást is magában foglaló javaslatot szeretnének letenni az asztalra.

mti.hu