AstraZeneca, favipiravir, oltásválogatók: egy sor téves információt helyretesz a főháziorvos

2021.04.14 06:46

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos tisztázott néhány közkeletű tévhitet az oltások kapcsán.

Az elmúlt két hétben 1,3 millió koronavírus elleni védőoltás beadásában vettek részt a háziorvosok. Ez különösen nagy terhet jelentett a praxisoknak a járvány intenzív szakaszában – mondta az InfoRádiónak az országos kollegiális vezető háziorvos.
 
Békássy Szabolcs
vezető háziorvos
 
"Az elmúlt két hétben rendkívüli ütemben zajlott a koronavírus elleni vakcináció a háziorvosi praxisokban, amelyekre egyszerre zúdult a járvány terjedésének és az oltásnak a terhe" – mutatott rá Békássy Szabolcs, aki szerint remekül helytálltak a háziorvosok, teljesítették a feladatot.
 
Hozzátette: a következő hetekben kisebb mennyiségben áll majd oltóanyag rendelkezésre, ezért különösen fontos az idős betegek oltása.
 
Emellett prioritást élveznek a 12. hetüket betöltött várandósok is, az ő Pfizer/Moderna-oltásukra is sor kerülhet a háziorvosoknál vagy az egyes oltópontokon."
 
Békássy Szabolcs súlyos oltási szövődményről nem tud, enyhe oltási reakciók szinte kivétel nélkül előfordulnak, de egy-két nap után megszűnnek.
 
AstraZeneca
 
Az AstraZeneca-oltásról külön beszélt.
 
"Az utóbbi napokban sajnos számos, a különböző vakcinatípusok hatékonyságát megkérdőjelező híradás kelt szárnyra, de a félelmeket határozottan szeretnénk eloszlatni; minden vakcina megfelelő hatékonyságú, és sokkal biztonságosabb, mint ha valaki megbetegedik" – nyomatékosította Békássy Szabolcs, hozzátéve, az AstraZeneca oltásánál is
 
17 millió eset után írtak csak le néhányat,
 
amelynél trombózisos probléma volt, ez "elhanyagolható mértékű", ráadásul ekkora populációban vakcina nélkül is vannak hasonló mértékben ilyen szövődmények.
 
Ha valaki nem kér egy bizonyos vakcinát, nem kerül a sor végére, hanem ahogy az adott oltóhelyen rendelkezésre áll a kívánt vakcina, szólni fognak neki – tette egyértelművé az orvos, aki azért rámutatott, hogy egyes oltásoknak viszont vannak preferenciacsoportjai, ilyen a Pfizer esetében például a várandósok. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyit kell a kívánt védőoltásra várni.
 
Favipiravir
 
Egy talán kevéssé ismert információt is megosztott az InfoRádióban: a favipiravir készítményt ma már nemcsak a pozitív tesztesek kaphatják, hanem mindazoknak felírhatók, akik produkálják a koronavírus tüneteit, ha ezzel egyidejűleg a tesztelésüket is megrendelik.
 
"Ez azért fontos, mert
 
a készítmény a fertőzés első pár napjában a leghatékonyabb"
 
– indokolt.
 
Ilyenkor teljes áron rendelik a gyógyszert a háziorvosok, de a patikában már térítésmentesen adják ki, akár taj-szám nélkül is.
 
infostart.hu