Aszály és a pandémia nehezíti a tavaszi munkákat (+videó)

2021.04.18 14:46

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak az agrárminiszter szerint.

Fotó: Getty Images
 
Nagy István a Facebookon vasárnap megosztott videoüzenetében Szanyból jelentkezett be, és bemutatta a tavaszi munkákat végző gazdákat is - írja az MTI.
 
Az aszály után megérkezett a csapadék, Szany térségében 22 milliméternyi eső esett, ami arra jó, hogy a vetéshez a magágyat elő lehessen készíteni, de a fejtrágyázás is zajlik az őszi búzában.
 
Az agrárminiszter remélte, hogy hamarosan a hőmérséklet is emelkedni fog, a mostani 7 helyett eléri a 12 Celsius fokot és akkor a kukorica vetőmagját is a földbe lehet tenni.
 
Pandémiás helyzet van, a gazdáknak az élete is veszélyben forog, de mégis, amikor vetni kell, akkor muszáj elvégezni ezt a feladatot, hogy majd nyáron és ősszel a betakarítást, az aratást is meg lehessen tenni - mondta az MTI szerint a miniszter.
 
Nagy István fontosnak nevezte, hogy magyar fémzárolt vetőmagokat használjanak a gazdák. Az a nemesítői munka, az a magyar genetika, amely "ezen a rögön alakult ki", záloga és biztosítéka a jó termésnek - fogalmazott Nagy István, jó időt kívánva a tavaszi munkákhoz.

 


forrás: facebook.com / napi.hu