Átadták a 2016-os Prima Primissima Díjakat

2016.12.02 22:08

Tíz kategóriában 14. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten.

https://cultura.hu/wp-content/uploads/2014/12/Prima-Primissima-Dij.jpg

 

Magyar irodalom kategóriában Vámos Miklós író, műsorvezető; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője, producer, fesztiváligazgató; zeneművészet kategóriában Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár vehette át az elismerést.

Magyar képzőművészet kategóriában Benkő Imre fotográfusnak; a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolának; magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőnek, edzőnek ítélték oda az elismerést.

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Tima Zoltán építész; magyar tudomány kategóriában Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista; magyar sajtó kategóriában Oplatka András történész, újságíró, műfordító; magyar színház- és filmművészet kategóriában Marton László rendező érdemelte ki az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.

mikulas_ferenc_prima_161202.jpg

Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója (háttal) átadja a magyar népművészet és közművelődés kategória Prima Primissima díját Mikulás Ferenc stúdióvezetőnek, producernek a díjátadó gálán a Művészetek Palotájában december 2-án. Jobbra Szokolay Dongó Balázs Prima díjazott.

fotó: Kovács Tamás mti.hu

Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező vehette át.

medveczky_adam_prima_161202.jpg

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester egy zongora mellett a Zeneakadémián

fotó: Czimbal Gyula mti.hu

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjak átadása előtt kiemelte, hogy azok munkáját ünnepelik, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak, az ország, a világ és Európa-szerte ismert teljesítményt mutattak fel. Mindezt olyan területen, ahol nemcsak a munka, hanem az arra való felkészülés is hosszú tanulást, gyakorlást és lemondást igényel - mondta.

benko_imre_prima_161202.jpg

Benkő Imre Balázs Béla-díjas fotóművész a magyar képzőművészet kategória Prima Primissima díjazottja

fotó: Kovács Tamás mti.hu

Mint mondta, a világban zajló történések rámutatnak arra, hogy mennyire fontos kultúránk megőrzése, fejlesztése, az abban tevékenykedők munkája és a hagyomány továbbvitele. Hozzátette: ez a nap nemcsak ünneppé, hanem tradícióvá is vált, amely remélhetőleg fennmarad és folyamatosan fejlődik.

csanyi_sandor_prima_161202.jpg

Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója a Prima Primissima díjátadó gálán

„Változásnak nézünk elébe a jövő évtől, amikor a potenciális díjazottak között már határon túl élő és dolgozó alkotókat, művészeket, tudósokat is megtalálunk majd függetlenül az állampolgárságuktól” - hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: az ő munkájuk, eredményeik is a magyar kultúrát gazdagítják, erősítik a nemzeti összetartozást.

hejokeresztur_iskola_prima_161202.jpg

K. Nagy Emese, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatója a magyar oktatás, köznevelés kategória Prima Primissima díjazottja és Szarka Attila gyógypedagógus, Prima díjas a díjátadó gálán

Csányi Sándor kiemelte: amin nem terveznek és nem is kell változtatni, az az eredeti elhatározás, amely szerint a díj kizárólag a teljesítményen alapul és minden politikai befolyásolástól mentes. Az, hogy ezt a célt sikerült elérni, jól mutatja a díj növekvő elismertsége, s hogy ezt a kitüntetést a díjazottak büszkén viselik - fűzte hozzá.

foldi_imre_prima_161202.jpg

Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő a magyar sport kategória Prima Primissima díjazottja

A gálaesten részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita; Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, valamint Pintér Sándor belügyminiszter.

tima_zoltan_prima_161202.jpg

Tima Zoltán a magyar építőművészet kategória Prima Primissima díjazottja

Oplatka András a díjjal járó 15 millió forintot jótékony célra ajánlotta fel: az összeg egyik felét a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával, személyiségfejlesztésével foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány, másik felét az Erdélyben hasonló missziót folytató Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület kapja.

maroth_miklos_prima_161202.jpg

Maróth Miklós Széchenyi-díjas klasszika-filológus, orientalista a magyar tudomány kategória Prima Primissima díjazottja

oplatka_andras_prima_161202.jpg

Oplatka András történész, író, újságíró a magyar sajtó kategória Prima Primissima díjazottja

marton_laszlo_prima_161202.jpg

Marton László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező a magyar színház és filmművészet kategória Prima Primissima díjazottja

olasz_ferenc_prima_161202.jpg

Olasz Ferenc Balázs Béla-díjas fotográfus, filmrendező budapesti otthonában

mti.hu