Átadták a Miskolctapolcai Strandfürdőt

2015.05.30 13:14

Ünnepélyes megnyitón adták át a Miskolctapolcai Strandfürdőt a látogatóknak szombaton délelőtt. A két szabadtéri medence mellett szaunatornyok, látványkonyhás grillétterem és sportpályák is találhatók. Kriza Ákos polgármester a jelenlévő Fónagy János parlamenti államtitkárnak megköszönte a kormány támogatását, ami a 2,8 milliárd forintos beruházásból több mint 2,4 milliárd volt.

Nem titkoltan Európa-bajnokságban is gondolkozott az önkormányzat, amikor megépítette a Miskolctapolcai Strandfürdő első ütemét.
    – Az úszómedencét úgy építtettük át – mondta Kriza Ákos polgármester megnyitó beszédében –, hogy alkalmas legyen úszó és vízilabda mérkőzések megrendezésére is. Ennek is megvan az oka: ahhoz, hogy, mondjuk, egy vízilabda EB-t rendezzenek Miskolcon.

A strand területén egy 50 x 25 méteres, tízsávos, 2,2 méter mélységű versenymedence található, amihez egy négyszázhatvan férőhelyes lelátó kapcsolódik. Egy másik, az előbbitől nagyobb, fokozatosan mélyülő medence pedig élményelemekkel várja a családokat.

A fürdő épületében kaptak helyet az exkluzív szaunák, pihenőterek, masszázsrészleg, sószoba, masszázs- és merülőmedencék, napozóterasszal és meditációs tetőkerttel. Mindezek mellett pedig mintegy 1300 négyzetméteren homokos strandröplabda és lábtenisz pályák szolgálják a kikapcsolódást. A látványkonyhával felszerelt grillétterem belépőjegy nélkül is igénybe vehető.

Fotó: Mocsári László

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fürdőkultúrára évszázadok óta büszkék lehetünk.

    – Magyarország mintegy kétszáz jelentősebb fürdője csak a tavalyi évben 31 millió látogatót fogadott. Igy az Önök döntése, hogy az immár tíz éve bezárt strandfürdőt újjávarászolják, nemcsak előre mutató, hanem megalapozta a teljes miskolci régió további gazdasági és munkaerőpiaci fellendülését is. Miskolc és vonzáskörzete nagyon nehéz helyzetből indult az elmúlt évtizedekben, de az elmúlt években a környék az ország egyik sikertörténetévé nőtte ki magát.

A strand mellett lévő sétányok felújításával együtt a Miskolctapolcai Strandfürdő teljes beruházási költsége 2,8 milliárd forint, melyet a magyar kormány 2,420 milliárd forinttal támogatott. A polgármester köszöntőjében elmondta, hogy ez a beruházás még csak az első üteme a Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztésének.

    – A közeljövőben a sétány túloldalán egy párját ritkító élményfürdő megépítése kezdődik. Amikor az is elkészül, akkor mondhatjuk majd igazán, hogy Tapolca minden igényt kielégít, és ez a városrész valódi gyöngyszeme lesz Miskolcnak.
A szalagátvágás után birtokba vehették a strandolók a fürdőt.

minap.hu