Átalakulhatnak a rendszámok - megszólalt a Magyar Autóklub

2018.01.13 06:43

Pár éve még 2030 környékére várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám és 3 betű kombináció kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása, hogy ha így folytatódik, akkor a 2025 környéke a reálisabb dátum. Hogy utána milyen rendszámok lesznek, egyelőre nem tudni, a Magyar Autóklub ugyanakkor egy másfajta, Nyugat-Európában elterjedt modellt honosítana meg - írja a hirado.hu.

 
MTI Fotó: Balázs Attila

 

Decemberig kicsivel több, mint 266 ezer darab P betűs rendszámot adtak ki a hatóságok Magyarországon. Mivel a korábbi évek átlagánál több új és használt autó került forgalomba tavaly, a 2016 decemberében kezdődött P-s rendszámok kiadása valószínűleg 2018 nyarára befejeződik.
 
Egy autókereskedő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt mondta: érezhetően növekedtek az eladásaik az elmúlt másfél évben, mind a használt, mind az újautó-piac területén, az új autó szegmens esetében tovább erősödött a kkv-szektornak a kishaszongépjármű vásárlása folyamatosan emelkedik a magánszemélyek vásárlása is - idézi a portál.
 
Variációk a P-s rendszámok kifutása után
 
Marinka István, a Magyar Autóklub főtitkár-helyettese elmondta: néhány betűkombinációt eleve kizárnak, O betűvel, az összekeverhetőség miatt, nem kezdődött rendszám, azonban még jó néhány betű- és számkombináció elképzelhető.
 
Magyarországon bővül mind az új autók értékesítése, mind a külföldről behozott autók üzembe helyezése - tette hozzá. A Magyar Autóklub főtitkár-helyettese megjegyezte: létezik olyan rendszer is, például Svájcban, ahol a tulajdonos birtokolja a rendszámot, így az is egy rendszámot használ, akinek egyszerre több autója van.
 
Népszerű a terület szerinti rendszámok kiosztása is, amely megyére vagy valamilyen területi körzetre, nagyobb városra vonatkozik - mondta.
 
A Magyar Autóklub azt az álláspontot fogja képviselni, hogy olyan, Európában már működő és bevált rendszer váltsa le a 3 betű, 3 szám kombinációt, amely megfelelő információkat tud nyújtani a gépjárműről és annak használójáról.
 
Az új típusú rendszámnak megfelelő mennyiséget kellene majd biztosítani ahhoz, hogy újra, akár évtizedekre lekerüljön ez a kérdés a napirendről - hangsúlyozta Marinka István.
 
napi.hu