Átalakuló egészségügy: ezekbe a kórházakba megy majd a mentő

2015.01.30 05:49

Nagy változások lesznek áprilistól az egészségügyben. A betegek leginkább annyit vesznek majd észre, hogy minden megyében egy kiemelt kórház marad, Budapesten pedig hat vezető intézmény lesz 24 órás ellátással.

Idén április elsejétől átalakul az egészségügyi rendszer Magyarorszégon az Index információi szerint. Az új stratégia legfontosabb elemei:

- Megyénként osztja el a pénzt a kormány, pontosabban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amely a lakosság száma alapján határozza meg az összeget. Eddig a kórházak meghatározott ellátásokra kapták a pénzt.

- Az OEP által meghatározott pénzből kell kijönniük egy megyében az ottani kórházaknak. Ha másképp nem megy, összevonásokkal, leépítésekkel, osztályok megszüntetésével. A cél a párhuzamosságok kiküszöbölése.

- Megyénként egy fő intézmény marad, a többi kórház telephelyként vagy tagintézményként működik.

- Budapesten hat vezető kórház lenne: a Honvédkórház, a Semmelweis Egyetem, a Szent István-, a Péterfy-, az Uzsoki-, valamint a Szent János- vagy a Szent Imre kórház.

- A vezető kórházaknak Budapesten (és a megyékben is) 24 órás ügyeletet kell tartaniuk. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor megszűnik a kórházak közötti váltott ügyelet a fővárosban. Így mentők mindig tudhatnák, hogy egy-egy területről melyik kórházba vigyék a beteget.

index.hu