Átfogó járványvédelmi vizsgálat indul a baromfitartóknál

2017.09.21 18:56

Átfogó és egységes járványvédelmi vizsgálatot indít a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar baromfitartóknál, az őszi vizsgálatokat a madárinfluenza megelőzése érdekében indítják.

Illusztráció
 
A Nébih csütörtökön az MTI-vel közölte: elsősorban a leginkább veszélyeztetett megyékben – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád – mérik fel a baromfiágazat járványügyi készültségét. A vizsgálatokban a megyei kormányhivatalok biztosítják a szakmai hátteret.
 
Az őszi audit fő célja, hogy felhívja a baromfitermelők figyelmét a madárinfluenza megelőzésére irányuló szabályok maradéktalan betartására. A vírus ismételt felbukkanására számítani kell az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában, de megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenteni lehet a célzott járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával.
 
A szakemberek főként a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a beléptetésre, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen való etetésre és itatásra, az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére koncentrálnak majd a helyszíni ellenőrzések során.
 
A tavalyi madárinfluenza járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak.
 
A közleményben kiemelik, hogy egy hasonló nagyságrendű járvány, valamint a tetemes gazdasági kár megelőzése közös érdek. Hozzáteszik, hogy bár az őszi hatósági audit elsődlegesen a figyelemfelhívásra, az állattartók előzetes felkészítésére és támogatására irányul, a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak.
 
mti.hu