Átszervezések a kéményseprés területén

2015.01.22 06:15

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint. A Belügyminisztérium által készített törvénytervezetet január 29-ig lehet véleményezni.

A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné.

A tervezet indoklása szerint a jelenlegi helyzet – amikor az önkormányzatok feladata ennek a szolgáltatásnak a megszervezése – az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezért a lakosság részére a kéményseprő-ipari szolgáltatást közfeladatként a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a övőben biztosítania.

A kémények ellenőrzését és tisztítását – ezt hívják szakzsargonban sormunkának, mivel megrendelés nélkül, a házakat sorban végigjárva végzik – ingyen kell elvégezni. Viszont ha a tulajdonosnak felróhatóan maradt el a sormunka, akkor azt külön meg kell rendelni és ekkor már pénzbe kerül. Ugyancsak fizetni kell az ellenőrzésért és tisztításért az időszakos ellenőrzések közti időben, amennyiben az szükségessé válik. Kéménytűz, illetve szén-monoxid-szivárgás esetén a katasztrófavédelem 24 órán belül műszaki vizsgálatot végez.

A tervezet előírja a szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését is ott, ahol azok felszerelése kötelező. Ilyen helyek a közösségi épületek, továbbá az új építésű épületben a belső tér levegőjét használó, nyitott égésterű tüzelőberendezések helyiségei. Az érzékelőket az ingatlan használójának kell karbantartania a gyártó, illetve a forgalmazó által meghatározott időközönként, de legalább ötévente. Ezt a katasztrófavédelem ellenőrzi. 

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezetet január 29-ig lehet véleményezni.

mno.hu