Átszervezik a háziorvosi ellátást

2020.03.24 11:33

Járásonként összevonnak több háziorvosi és házi gyermekorvosi praxist, ügyeletet, és „akut betegellátó központokat” hoznak létre helyettük, ahol külön foglalkoznak majd a légúti, és nem légúti panaszokkal jelentkező páciensekkel.

illusztráció
 
 
Erről szól az a miniszteri utasítás, amelyet Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter küldött a járvány elleni védekezésért felelős Müller Cecília országos tisztifőorvosnak.
 
A rendelkezés szerint, a járvány elleni védekezésért helyben felelős járási és kerületi tisztifőorvosok feladata, hogy ettől a naptól számítva, öt napon belül kialakítsák az alapellátás új rendjét.
 
A cél az, hogy a légúti panaszokkal - köhögéssel, torokfájással, légzési nehézségekkel – és lázzal, tehát a koronavírus-fertőzés tipikus tüneteivel érkező páciensek fizikailag elkülönüljenek minden más betegtől. A rendelkezés alapján, helyi szinten ki kell jelölni olyan rendelőket, amelyeik alkalmasak erre.
 
Ezekből lesznek az akut betegellátó központok, ahová bárki mehet majd, akinek mindenképpen orvosi ellátásra van szüksége, de nem olyan súlyos a problémája, hogy kórházi ápolásra szorul.
 
A legfontosabb, hogy a nem légúti panaszokkal érkezőket semmiképpen sem láthatja el olyan egészségügy dolgozó, aki előtte légúti panaszosokkal foglalkozott, és az ellátásuk semmiképpen nem történhet légúti betegeket is fogadó helyszínen.
 
A légúti betegeket fogadó akut betegellátó központokban nem dolgozhat majd bárki: azok az alapellátásban dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók, akik 65 év felettiek és krónikus betegségben szenvednek, semmiképpen sem találkozhatnak a légúti betegeket ellátó akut központokba érkezőkkel.
 
Az ő helyük azokban a háziorvosi rendelőkben lesz, amelyek a járvány idején ugyan fizikailag zárva tartanak, de a nem sürgős, vagy személyes orvos-beteg találkozót nem igénylő betegek ellátásával „távkonzultáció” formájában még foglalkoznak.
 
mti.hu / hirklikk.hu