Átvert nyugdíjasok: hogy mindenki okuljon belőle

2014.12.10 05:44

Nyugdíjasokat próbáltak kifosztani ismeretlen tettesek Zuglóban. A hír, sajnos nem új, az ehhez hasonló bűncselekményeknek már csaknem hagyománya vannak Magyarországon. A károsultak minden esetben jóhiszemű időskorúak, csupán az elkövetés módja változik időről időre.

Egy nyugdíjas asszonyt próbáltak meg ismeretlen csalók kifosztani Zuglóban – tudta meg lapunk. Az asszonyt többször is felhívták: a csaló magát az önkormányzat munkatársának adta ki, közölve, hogy a hivatal a nyugdíjasok anyagi-, és családi helyzetéről készít felmérést.

A hölgy jóhiszeműen válaszolt a kérdésekre, elmondott olyan fontos információkat - például unokája nevét - is, amelyeknek a csaló később hasznát vette.

A második, éjfél utáni telefonhívás alkalmával a csaló az asszony unokájának adta ki magát, közölte, hogy komoly közúti balesetet okozott és a másik károsult fél feljelentéssel fenyegeti, ha nem fizet neki azonnal.

Ezért pénzt vagy nagyobb értékű ékszert kért az idős nőtől, amit egy előre megadott helyszínre kellett volna vitetnie egy ismeretlennel. Később a pénzért nem jött senki, a csalás nem sikerült, de mindez csak az asszony éberségének volt köszönhető.

A tettes ugyanis a második hívásnál olyan dolgokat állított magáról, amelyek nem voltak igazak, s ez felébresztette a gyanút az asszonyban.

Az eset kapcsán megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, de a konkrét ügyben nem tudtak információt adni, csupán annyit árultak el, hogy az "unokázós” módszert jól ismerik.

Az efféle csalás egyébként nem csak telefonon terjed. Az elkövetők gyakran a legnagyobb közösségi portálon is támadnak ezzel a módszerrel.

Magukat unokának kiadva írnak üzenetet arról ,,kiszemelt nagyszülőjüknek", hogy komoly bajba jutottak, sürgősen pénzre lenne szükségük.

Sopronban "unokázós” módszerrel fosztottak ki időseket, s történt hasonló eset Zalaegerszegen is, ahol három elkövető a telefonkönyvből válogatva károsított meg nyugdíjas nőket.

Munkájukat szervezetten végezték, egyikük telefonált, a másik két személy pedig autóval járva a környéket beszedte a pénzt.

Őket sikerült kézre kerítenie a helyi rendőrségnek. Nem úgy Szolnokon, ahol két esetben hívtak fel telefonon az időseket, és kértek pénzt tőlük, amelyet a csalók helyett egy „barátjuk” vett át.

Más trükkös módszer is létezik. A csalók gyakran valamilyen nagy szolgáltató cég munkatársaként mutatkoznak be, így jutnak hozzá az idősek értékeihez, s gyakori a különböző termékbemutatókon elkövetett csalás is.

nepszava.hu