Átverték a nyugdíjast, minden pénze odalett

2015.05.05 22:02

1 millió 600 ezer forintot csaltak ki trükkös csalók nemrég egy budapesti nyugdíjastól. A bűnözők semmitől sem riadnak vissza, ma már az interneten is hódít az unokázás.

Újra hódít a régi trükk, ezúttal a fővárosban esett áldozatul egy nyugdíjas az ún. unokázós csalóknak. Az idős hölgytől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, ez volt a nő minden megtakarított pénze.
Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy miért voltam ilyen hiszékeny - foglalta össze, könnyeivel küszködve az idős hölgy a történteket a szombat esti Tényekben.

Az eset néhány héttel ezelőtt történt. Az idős hölgy elmondása szerint egy nő a lányának adta ki magát a telefonban, és síró hangon közölte:
Sok pénzzel tartozik; megölik, ha nem szerez pénzt.

A tettes egy társát (aki a lány barátnőjének adta ki magát) küldte el a pénzért, a 76 éves asszony pedig - ugyan némi hezitálás után - odaadta. Az idős hölgy nyugdíj mellett, 10 év alatt, akarításból spórolta összeazt az 1 millió 600 ezer forintot, amit kicsaltak tőle.

 

Kreatív lopás, megtévesztés
Szinte naponta hallani arról, hogyan fosztottak ki lakásokat trükkös tolvajok. Ilyenkor főként az idősebbek az áldozatok, mivel jószívűek, hiszékenyek, gyakran egyedül élnek. A tolvajok éppen ezt használják ki, és különböző szolgáltatók, intézmények embereinek kiadva magukat pénzt, értéktárgyakat lopnak el tőlük, amikor éppen nem figyelnek. Bár az "adjon egy pohár vizet" és ehhez hasonló mondatokkal szemben már sokan védettek, a csalók újabb és újabb módszereket találnak ki, hogy pénzhez jussanak.

Sőt, a bűnözők manapság már gyakran nem is mennek házhoz, inkább telefonon keresztül, vagy az interneten intézik a dolgokat. Főként az időseket célozzák meg azok az ismeretlen elkövetők, akik telefonon, bajba jutott unokának, vagy az ő ismerősének kiadva magukat csaltak ki esetenként több százezer forintot a segíteni akaró nagyszülőtől.

De terjed az online unokázás is. A legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebook segítségével próbálnak pénzt kihúzni - a közösségi oldalt egyre gyakrabban használó - gyanútlan idősektől. A bűnözők a Facebook segítségével megpróbálják kideríteni a nagyszülők és az unokák tartózkodási helyeit az elérhető információkból, majd kihasználva ezt, pénzt húznak ki az aggódó nagypapák és nagymamák zsebéből. A csalók ráadásul gyakran a tengerentúlról intézik kártékony üzleteiket, így próbálva meg elérni, hogy lenyomozhatatlanok legyenek és elkerülhessék a felelősségre vonást.

Tipikus példája a rászedésnek, amikor a csalók felveszik a kapcsolatot a nagyszülőkkel és közlik velük, hogy a szeretett unokájuk valamiféle bajba került, és természetesen csak némi pénzbeli dotáció segíthetne, hogy kikeveredjen ebből, mondjuk egy súlyos adósságból vagy a rácsok mögül.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy őrizzék meg éberségüket és éljenek gyanúval a hozzájuk becsengető ismeretlennek szemben. Otthonukat gondosan zárják be, oda idegent ne engedjenek be. A szolgáltatók képviselőitől kérjék el az igazolványukat. Értékeiket soha ne hagyják őrizetlenül.

Természetesen a családok is tehetnek pár hasznos dolgot, hogy megelőzzék az ilyen átveréseket. Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használnának, és ezt nyilván nem tanácsos megosztani a Facebookon. Továbbá, ha valaki olyan hívást kap, amelyben azt közlik, hogy valamely családtagja bajba jutott, tegyen fel a hívónak célzott kérdéseket a szóban forgó személyre, hogy megállapítsa, valóban az igazat mondja-e.

penzcentrum.hu