Az acélváros végnapjai

2017.04.25 14:54

Hogyan semmisült meg húszezer ember munkahelye a Lenin Kohászati Művekben? Erre a kérdésre ad választ Az acélváros végnapjai című könyv. A kötetet Lóránt Károly közgazdász szerkesztette.

acelvaros_konyv2.jpg
 
Az LKM hiteles története mellett a kor gazdasági és politikai viszonyairól is átfogó képet ad a kiadvány.
 
- Az anyagnak végül is optimista kicsengése van, legvégül, tehát mi azt gondoljuk, hogy igenis, ezt a kohász szakmát is megfelelő formában át lehet menteni a jövőre, mert acélra jövő generációinak is szüksége lesz - mondta Lóránt Károly, Az acélváros végnapjai című könyv szerkesztője.
 

acelvaros_konyv3.jpg

 
Lóránt Károly szerint a magyarországi rendszerváltást alapvetően közgazdászok, jogászok és tanárok vitték végig, akik nem mindig azokat a megoldásokat választották, amelyek biztosíthatták volna az egyes ágazatok részleges megmaradását.
 
A Vasgyár minden miskolci számára jelent valamit. Az idősebbek közül sokan még emlékeznek milyen a gyár falai mögött, az izzó kohók mellett dolgozni, a fiatalabbak pedig nap, mint nap látják a gyár óriást egy letűnt korszak mementójaként. A rendszerváltás után, ez a nagy múltú nehézipari üzem, tíz év alatt teljesen megsemmisült. Az alábbi dokumentumfilm is ennek a leépülésnek a folyamatát mutatja be, archív felvételek, valamint volt dolgozók, vezetők elbeszélésein keresztül.


minap.hu