Az alacsony havidíjas nyugdíjbitosítás a legkelendőbb

2015.03.11 05:55

A K&H Biztosító múlt évben rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást kötő 2 ezer ügyfelének 32 százaléka 6-8 ezer, 36 százaléka pedig 10-12 ezer forint havi díjat vállal, havi 30 ezer forintot az ügyfelek mindössze 3,3 százaléka fizet - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A 20 százalékos, de legfeljebb évi 130 ezer forintos adójóváírást évi 650 ezer forint befizetéssel lehet realizálni, ezt a biztosító egyszeri díjas ügyfelei érik el. Az év végi adóoptimalizálás miatt, a 700, egyszeri díjas ügyfél 40 százaléka fizette be a maximális összeget.
    
Kuruc Péter számítása szerint, aki a havi nettó jövedelmének 5 százalékát fizeti be nyugdíjbiztosításba 40 éven keresztül - 4 százalékos hozammal számolva - a nyugdíjba  vonulását követő 15 éven át, az átlagbére 25-30 százalékával egészítheti ki a nyugdíját. Aki viszont csak 20 éven át takarékoskodik, annak a nyugdíj kiegészítése 10 százalékra csökken.
    
A K&H Biztosító tapasztalata szerint a nyugdíjas korról az ügyfelek általában a 40 éves életkor elérése után kezdenek gondoskodni. A havi - vagy éves - megtakarítás annál magasabb, mennél közelebb kerül valaki a nyugdíjhoz.
    
Annak ellenére, hogy a rendszeres díjas konstrukcióval júniusban jött ki a biztosító, az állomány év végére meghaladta a negyedmilliárd forintot. A január közepén indított egyszeri díjas szerződések állománya pedig 300 millió forintot tett ki - ismertette a további adatokat Kuruc Péter.
    
A nyugdíjbiztosítások az életbiztosítási üzletágba tartoznak. A K&H Biztosító tavaly a rendszeres díjas életbiztosításokból 10 százalékos növekedéssel, 4,89 milliárd forint díjbevételt ért el. Az egyszeri díjas szegmensben viszont 21 százalékos növekedéssel 8,68 milliárd forint volt a díjbevétel. Az életbiztosítási díjtartalék - a kezelt vagyon - 84 milliárd forintot tett ki az év végén, a növekedése 11,5 százalék volt.

profitline.hu