Az Alkotmánybíróság csak késlelteti a 40+-os népszavazást

2015.09.19 18:40

Egy eredményes népszavazás esetén nem csupán a 40 éves munkaviszonyt betöltött férfi munkavállalók mehettek volna megérdemelt pihenésre, hanem mintegy százezer fiatalnak adatott volna meg, hogy Magyarországon dolgozhasson és ne kellejen gazdasági menekültként elhagynia hazánkat - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Tartalmát tekintve úgy tűnik az Alkotmánybíróság döntése mintha azt a Fidesz pártjogászai fogalmazták volna meg. Az Ab. határozatát még nem láttunk, de rendkívül kíváncsiak vagyunk arra, hogy megint ugyanazok az alkotmánybírák szavaztak-e a megsemmisítés mellett, akik korábban is rendszeresen, szinte kivétel nélkül az Orbán-kormány érdekeinek kiszolgálói voltak, meghálálva ezzel egypárti kinevezésüket.

Az MSZP a döntést követően nemzetközi fórumokon is támogatni fogja azt, hogy 40 éves munkaviszony után a férfiak nyugdíjba mehessenek. Hazudik a Fidesz akkor, amikor forráshiányra hivatkozik, gyűlöletet keltenek azokkal szemben, akiknek köszönetet kellene mondani. A nemzeti konzultációhoz szokott Fidesz kormányzása első pillanatától csak olyan kérdésekre hagyja a népet válaszolni, amit ők maguk tesznek fel.

Az Orbán-kormány közel 6 éves regnálása óta egyetlen népszavazást sem írtak ki. Ez nem véletlen, hiszen az Orbán-kormány úgy alakította át a népszavazás intézményrendszerét, hogy gyakorlatilag lehetetlenné váljon egy eredményes és érvényes népszavazás. Félnek a szabad véleményalkotástól, ezért korlátozzák az emberek döntési szabadságát.

Az MSZP a későbbiekben is támogatni fogja az esélyegyenlőséghez kapcsolódó kezdeményezéseket, mint például a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj, a vasárnapi zárva tartásának ügye vagy a gyermekéhezés felszámolása.

Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke

Gúr Nándor,
országgyűlési képviselő