Az álnéven írt kommentek miatt is büntethetnek

2015.03.25 18:21

Bár a sajtóra vonatkozó szabályokat nem lehet változtatás nélkül alkalmazni minden netes termékre, akár börtön is kapható egy rossz kommentért. A Tudtad-e civil kampány mai rajza erre hívja fel a figyelmet.

A magyar jog szerint blogbejegyzés vagy névtelen internetes komment szerzője is büntethető. A blogger nem védekezhet azzal, hogy a blog nem sajtótermék, ellene is indítható személyiségi jogi és büntetőjogi per is.

A gyakorlatban még senkit nem ültettek le ilyesmiért, de elvileg megtehetik, és több pénzbírsággal végződő ítéletet is hozott már a bíróság. Ha a szerző beazonosítható az IP cím vagy a nicknév segítségével, könnyen bíróság előtt találhatja magát akár egy kritikusabb poszt vagy szemétkedő komment miatt is.

A szabályozás és a joggyakorlat egyaránt kusza, hiszen a sajtóra vonatkozó szabályokat nem lehet változtatás nélkül alkalmazni az internetre, és ebből sok bizonytalanság fakad. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne blogolj vagy kommentelj! Sőt, hallasd bátran a hangod, például kritizáld a rossz jogi szabályozást.

hvg.hu