Az Alzheimer-kór 10 leggyakoribb jele: az első tünetei már 40 éves korban jelentkezhetnek

2021.10.14 08:09

Az Alzheimer-kór kezdeti tüneteire maguk az érintettek gyakran nem is figyelnek fel, a korai kezelés megkezdésében nagy szereppel bírnak a külső szemlélők megfigyelései.

Talán soha nem féltettük még úgy idős szüleinket, nagyszüleinket, mint amikor kitört a koronavírus-járvány. Elmaradtak a vasárnapi ebédek, a családi ünnepek, és a nekik vásárolt élelmiszereket is csak tisztes távolból adtuk át. Sajnos azonban bármennyire is óvjuk szeretteinket, az időskori betegségek többségétől nem védhetjük meg őket.
 
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary
 
Ezek közül az egyik legrejtélyesebb az Alzheimer-kór, amely az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka. A Nemzetközi Alzheimer Társaság legfrissebb adatai szerint 3 másodpercenként szedi áldozatait a betegség a világon, és több mint 50 millió ember él demenciával. A trendek alapján ez a szám 2030-ra eléri majd a 82 milliót, 2050-re pedig a 152 milliót. A Budai Egészségközpont összegyűjtötte az Alzheimer-kór legjellemzőbb tüneteit és kezelési lehetőségeit. 
 
Mi az Alzheimer-kór?
 
- Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, az idő múlásával egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során egyre romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni.
 
- Ez a demencia leggyakoribb oka, és önmagában vagy más elváltozásokkal társulva a demenciát okozó betegségek nagyjából 70 százalékát teszi ki. Magyarországon 250-300 ezer ember szenved demenciában, melynek előfordulási gyakorisága az életkorral nő - mondta dr. Német Rozália, a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosa.
 
Milyen gyakori az Alzheimer-kór?
 
Az elsőként 1906-ban Alois Alzheimer által leírt kórkép tünetei általában 65 éves kor felett jelentkeznek. A 65 és 74 éves nők és férfiak között az előfordulási gyakoriság körülbelül 5 százalék, ami azt jelenti, hogy a 85 év körüli korosztályban majdnem minden második embernél kifejlődhet. A nők gyakrabban érintettek. Fontos megjegyezni, hogy az Alzheimer-kór nem normális következménye az öregedésnek. Emellett azt is érdemes tudni, hogy fiatalabb korban is előfordulhat a megbetegedés - az első tünetek már 40 éves kor körül jelentkezhetnek -, de ez igen ritka.
 
Súlyosbodó tünetek
 
Az Alzheimer-kór progresszív idegsejtpusztulással járó betegség 8-12 éves lefolyással. Lassan kezdődik, eleinte csak enyhe feledékenységgel: a beteg a rövid távú emlékezés kognitív zavara miatt nem tudja felidézni a friss eseményeket, nem jut eszébe például az ismerősei neve, vagy nehézséget jelent számára egy egyszerű matematikai feladat megoldása is. A korai stádiumban ezt cetlizéssel, nagyobb odafigyeléssel, több idő ráfordításával tudja kompenzálni.
 
Fotó: GSO Images / Getty Images Hungary
 
A betegség előrehaladtával azonban a feledékenység egyre jobban befolyásolja a mindennapi életet. Közepesen súlyos állapotban a beteg elfelejtkezhet elvégezni olyan alaptevékenységeket, mint a fogmosás vagy fésülködés. Nem gondolkodik tisztán, problémája lesz a beszéddel, a megértéssel, az írással vagy az olvasással. Később zavartság, hallucinációk, alvászavarok léphetnek fel, melyek következtében a beteg idegessé, ingerlékennyé vagy akár agresszívvé is válhat, nem talál haza, és otthonától távolra is elbolyonghat. Végső stádiumban teljes felügyelet szükséges, mivel ilyenkor már a mozgással, a széklet- és vizelettartással is baj van. A végén mozgásképtelen, ágyhoz kötött állapotba kerül a beteg, majd általában a szövődmények - félrenyelés miatti tüdőgyulladás, felfekvések, mélyvénás trombózis - következtében elhuny.
 
A környezet szerepe kulcsfontosságú
 
A gondolkodás zavara a belátóképességet irányító homloklebenyt is károsítja, így az érintett gyakran nincs tudatában a betegségnek, vagy akár szándékosan elhárítja, bagatellizálja panaszokat. Ezért a környezetnek kell figyelnie a jelekre, elsősorban a rövid távú emlékezet zavarára, azaz a friss információk megjegyzésének problémájára. 
 
Az Alzheimer-kór leggyakoribb jelei
  • A mindennapi életet megzavaró memóriavesztés.
  • Kihívások a tervezésben és a problémák megoldásában.
  • Nehézség a napi, családi, otthoni és akár munkahelyi feladatok elvégzésében.
  • Időpontok, dátumok és helyszínek eltévesztése.
  • Vizuális és térlátási problémák, tájékozódási nehézségek.
  • Nyelvvel kapcsolatos problémák.
  • Tárgyak megtalálási képességének elvesztése.
  • Ítélő- és döntéshozatali képesség romlása.
  • Bezárkózás, szociális kapcsolatok háttérbe szorulása. 
  • Hangulati és személyiségbeli változások.
 
DR. Német Rozália
fenina.hu