Az ÁSZ után a kormány esik neki a kórházaknak

2018.08.09 10:13

Sejthető volt, hogy Domokos László nem öncélúan bírálta a kórházak gazdálkodását. Egyre valószínűbb, hogy jönnek a költségvetési felügyelők.

Fotó: Németh András Péter
 
Jövő hétfőn ülésezik a kormány, az ülés témái között egyebek mellett szerepelni fog az új az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nagy port kavart jelentése a kórházakról – írja saját értesülésére hivatkozva a kormánypárti Magyar Idők.
 
Korábban ÁSZ elnöke, Domokos László szintén a Magyar Időknek mondta azt, hogy „pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.” 
 
Az egészségügyi intézmények elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik, vagyis nem halmozódhatna fel adósságuk. A pénzügyi tárca azonban korábban úgy döntött, ezt a szabályt a betegellátás fenntartása érdekében nem érvényesítik az egészségügyben.  Az ÁSZ viszont nemrég jelezte a kincstárnak, vége a türelmi időnek, ami azt jelenti, hogy 30-40 intézményt akár már szeptemberben be kellene zárni, mert elfogy az éves pénzügyi keretük. 
 
Az, hogy a korábban is ismert problémákat felvető ÁSZ-jelentés a kabinet elé kerül, arra utal, hogy Domokos nem öncélúan bírálta az intézményeket, hanem egy kommunikációs offenzíva részeként a költségvetési felügyelők rendszerének bevezetését készíti elő,  amikor azt sugallja: lenne elég pénz a rendszerben, csak a kórházak pazarlóan költik el. 
 
nepszava.hu