Az Auchannak semmi sem fáj? Nagy dobásra készülnek

2015.03.09 11:59

Jövőre már nyereségesek lesznek, minden úgy lesz, ahogy korábban is tervezték - még a vasárnapi zárva tartás miatt sem kell senkit kirúgni. Idén beindítják az online bevásárlást, és jönnek a kisebb áruházak is.

42 millió vásárló
2014-ben az Auchan Magyarország Kft. 326 milliárd forintos éves bruttó forgalmat ért el 19 áruházban és a hozzájuk tartozó 16 benzinkúton. A vállalat adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) az elmúlt évben 8,5 milliárd forintra emelkedett, amely 52 százalékos fejlődést jelent.

2014-ben a vásárlók száma az előző évhez képest 2 millióval emelkedett, elérte a 42 milliót - a piaci részesedés 0,4 százalékkal nőtt.

Jövőre már nyereségesek lesznek
Az Auchan Magyarország második éve a beruházásait tekintve önfinanszírozó volt, sem banki hitelt, sem csoport szintű finanszírozást nem használt fel. 2014-ben a 4,8 milliárd forintnyi beruházás feléből öt új üzemanyag töltőállomást adott át, így a 19-ből már 16 áruház mellett várja benzinkút a vásárlókat.

A kiskereskedelmi lánc a működési költségeit 3,6 százalékkal csökkentette: többek között az energia- és karbantartási költségek további mérséklésével, a csomagolóanyag- és a reklámköltségek újragondolásával.

A vállalat az elmúlt 17 évben mintegy 200 milliárd forintot ruházott be, az elmúlt néhány évben egyre kevésbé volt veszteséges. Tavaly már közel nullszaldós lett a vállalat mérleg szerinti eredménye, -1,5 milliárd forintos mérleg szerinti eredményt ért el a vállalat. Ehhez az eredményhez hozzáadódott egy -11 milliárd forint összegű terven felüli értékcsökkenés is, így a pénzügyi beszámoló szerint, az Auchan Magyarország Kft. összesen 12,5 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget könyvelt el.

Jön az online bevásárlás és a kisebb áruház
A politikai, gazdasági környezet változása hosszú távú jövőképünket nem írja felül, ezért a 2020-ra előírt célkitűzéseinket el fogjuk érni, 2015-ben pedig az előzetes terveknek megfelelően nyereséges lesz vállalatunk – mondta el Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.Idén elindítják az online vásárlást és megteremtik a franchise és az 5000 m2 alatti alapterületű áruházak megnyitásának feltételeit is.

 

Nem rúgnak ki senkit az új törvények miatt
A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény értelmében, az Auchan Magyarország Kft. mind a 19 áruháza 2015. március 15-től kezdve vasárnaponként zárva tart. Az Auchan áruházak Budapesten és környékén, valamint Székesfehérváron 6 órától 22 óráig, a vidéki nagyvárosokban pedig 7 órától 22 óráig, egységes, hosszabb nyitva tartási idővel várják a vásárlókat. Az Auchan 2015-ben nem tervez csoportos létszámleépítést.

"A törvénymódosítások okozta változásokat hosszabb nyitva tartással, munkatársaink beosztásának újraszervezésével, a munkahelyek megőrzésével oldjuk meg" – tette hozzá a vezérigazgató.

privatbankar.hu