Az autóhitelek forintosításáról tárgyalnak a bankok

2015.07.03 07:57

A magáncsőd csak keveseknek segít, kell, hogy legyen szociális lába is az adósmentésnek - mondta a Világgazdaságnak a Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente szerint az autóhitelek forintosítása során a bankok a kamatcsökkentésben tudnak segíteni, a piacinál kedvezményesebb árfolyamon történő átváltásért kompenzációt kellene kapniuk. A pénzintézetek továbbra is ellenzik, hogy a bankok fizetik a Quaestor-kártalanítást.

„A magáncsőd intézményét jövőbe mutatónak látják a bankok, de a szociális problémákat ezzel nem lehet megoldani” - mondta a Világgazdaságnak nyilatkozva Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Erre szerintük az eszközkezelő a működő megoldás, amelynek a kapacitását legalább 50 ezerre kellene bővíteni.

Ha az árfolyam is változik, kompenzációt kérnek
Valóban van tárgyalás az NGM és a Bankszövetség kötött az autóhitelek kedvezményes árfolyamon történő forintosításáról. „A tagbankjaink egy része már tavaly ősszel javasolta ezeknek a hiteleknek a forintosítását, de akkor nem támogatták ezt. Most változott a helyzet, és örülnénk, ha a forintosításra a jövő év első negyedévéig sor is kerülne szabályozott körülmények között” - nyilatkozta most a bankszövetség főtitkára. „Viszont az árfolyamkockázatot nem lehet a bankokra áthárítani, ezt a Kúria lakossági devizahitelekkel kapcsolatos tavaly júniusi döntésében már egyértelművé tette. A határozat is kimondja, hogy a devizahitelesek tudatosan vállalták az alacsonyabb kamatszintért cserébe az árfolyamkockázatot. Az autó- és személyi devizahitelek forintosításánál is csak ebből indulhattunk ki. A bankszektor elsősorban a saját területén, azaz a kamatszint mértékének csökkentésével támogatná, hogy a forintosítás során csökkenjenek az adósok terhei” - tette hozzá Kovács Levente, jelezve: az árfolyamváltozásból fakadó terhek megosztását csak akkor vállalják a bankok, ha kompenzációt kapnak cserébe. Ez másképp nem is lehetséges, hiszen a kormány az EBRD-vel kötött megállapodásában vállalta, hogy egyoldalúan nem rak terheket a bankszektorra, hangsúlyozta Kovács Levente.

Quaestor: évtizedek múlva jöhetne vissza pénz
Éppen ezért a bankszövetség azt is következetesen ellenzi, hogy a Quaestor-kártalanítást a kereskedelmi bankszektornak kelljen megfizetnie. A múltbeli brókercsődök kezelése a jogszabályoknak megfelelően történt, kijelölte a felelősségi határokat Az egyenlő elbánás elve a Quaestor esetében viszont nem teljesül -- mondja a főtitkár. Elutasíták azt is, hogy egy másik terület szereplőjének a csalásáért a bankszektornak kelljen kamatmentesen a hatalmas összegű, 170 milliárd forintos előleget adnia egy külön alap számára. A jogszabályok szerint ugyan a bankok leírhatják majd a felszámolás során meg nem térült veszteségüket, de ez akár évtizedekig elhúzódhat.

privatbankar.hu