Az egykori ózdi gyár gőzdudája mostantól a városé (fotók)

2015.11.22 10:32

A város tulajdonába került az egykori ózdi gyár egyik legismertebb jelképe. A gőzdudát Földi Jenő, az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezetője adta át Janiczak Dávid polgármesternek. Az ajándékba kapott eszközt a jövőben igyekeznek újra működésbe hozni, hogy jellegzetes hangját ismét városszerte lehessen hallani.

A mintegy 15 kilogramm súlyú fémdarab az, ami több évtizeden keresztül gyakorolt nagy hatást az ózdi emberek életére. A gőzduda nem csupán a gyári munkások műszakváltását jelezte, sokan ehhez igazították órájukat, mindennapjaikat. A hagyományőrző eszköz az elmúlt években az Ózdi Ipari Park Kft. tulajdonában volt, ám a cég ügyvezetője Földi Jenő most a városnak ajándékozta azt.

„Több sikertelen vagy félsikeres kísérletet folytattunk az elmúlt években a dudával, de azt az igazi hangot, ami a tradicionális duda hang volt, azt saját erőből nem tudtuk előállítani. Úgy gondolom azonban, hogy a még Ózdon élő, ma már nyugdíjas szakembereknek sikerülhet ez” - mondta Földi Jenő, az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezetője.

Régi igény a városban, hogy újra szóljon a gyári duda - ezt válaszolta Ózd város polgármestere arra a kérdésre, hogy miért érezte fontosnak az eszköz városi tulajdonba kerülését. A gőzdudát térítésmentesen, ajándékként kapta meg a város.

„Innentől kezdve a mi feladatunk, hogy megszólaltassuk ezt az eszközt. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, hiszen több próbálkozás is volt már erre, de mindenképp sikerrel fogunk járni, ezt bizton merem állítani. A munkában ugyanis olyan szakemberekre kívánunk majd támaszkodni, szakértelmükkel hozzá tudnak majd járulni ahhoz, hogy ez a folyamat sikeres legyen” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A gőzduda mellett az ÓMI Muzeális Gyűjteménye további kohászati emlékkel is gazdagodott Földi Jenőnek köszönhetően. A márkajelzések, valamint figyelmeztető- és azonosító táblák egykor a kohászatban használt gépek borításán voltak láthatók. Farkas Péter Barnabás örömmel fogadta a felajánlást, de mint mondta számára is a duda a legfőbb ajándék, hisz ez igen komoly hagyatéka az Ózdi Kohászati Üzemeknek.

„Ez az eszköz egy olyan meghatározó erőt jelent, amelynek életben tartása, illetve újra életre hívása nagyon fontos kultúrtörténeti momentum, amely szándékunk szerint jó lenne, ha felkerülne a Nemzeti Értéktárba is. Az ország területén ugyanis nem nagyon van olyan eszköz, amely ennyire szorosan összefüggne mind az ipari léttel, mind a város kultúrájával” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, intézményvezető.

A kisebb fém jelzéseket a Városi Múzeum munkatársai beleltározzák, majd hamarosan a nagyközönség elé tárják. A duda újbóli megszólaltatása ennél egészen biztos, hogy hosszabb folyamat lesz, de a szükséges egyeztetések ez ügyben is rövid időn belül megkezdődnek.

ozd.hu