Az élelmiszer-rezsicsökkentésről vitázik a parlament pénteken

2016.05.13 07:18

A pénteki ülésnapon a baromfihús, a friss tej és a tojás áfájának csökkentéséről is szó lesz az Országgyűlésben. A megvitatandó javaslatok között szerepel az is, hogy a üzemanyag jövedéki adóját útfelújításra költené a kormány.

A kormány több mint harminc törvényt módosító tavaszi adócsomagjának általános vitájával folytatódik ma az Országgyűlés munkája. A pénteki ülésnapon terítékre az a javaslat, amely szerint a kormány a friss tej és a tojás áfakulcsát 5 százalékra csökkentené, az éttermi szolgáltatások áfáját 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra változtatná, az internetszolgáltatás forgalmi adója pedig 18 százalékra mérséklődne.

A kormány emellett a világpiaci ár változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, a többletbevételt pedig az utak - elsősorban alsórendűek - felújítására költenék. A dohány jövedéki adója is emelkedhet, a kormány uniós előírásokra hivatkozva 29 százalékos emelkedést tervez a jövő év végéig. A kormány javasolja továbbá, hogy a kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 30 ezer forintra emelkedjen.

Az adóváltoztatások tárgyalását követően a képviselők általános vitát tartanak az idei költségvetés módosításáról, valamint a jövő évi büdzsé megalapozásáról szóló javaslatról is.

mti.hu