Az ellenzék bemutatta „árnyékkormányát”

2022.01.26 20:27

Papíron persze nem árnyékkormányt, hanem 26 szakpolitikai kabinetvezető listáját hozta nyilvánosságra az ellenzéki összefogás.

 
Szerdán teljessé vált az Egységben Magyarországért szakpolitikai kabinetvezetőinek listája, derül ki az ellenzéki összefogás közleményéből, amelyben azt írják, a felsorolt személyek irányították a kormányváltásra készülők szakpolitikai programjainak kidolgozását, és garanciát jelentenek arra, hogy nem ígérethalmazt, hanem megvalósítható intézkedések sorozatát készíti elő az ellenzék.
 
A gazdasági, költségvetési és adóügyekért felelős három személy Bod Péter Ákos közgazdász és volt jegybankelnök, Bojár Gábor Graphisoft-alapító, és Király Júlia közgazdász, egykori MNB-alelnök. Az igazságügyi reformokért Magyar György, a nemzetpolitikáért Fazakas Attila, közjogi ügyekért pedig Fleck Zoltán felel.
 
Mint már korábban kiderült, Hadházy Ákos korrupcióellenes tárca nélküli miniszter lehetne, energiaügyekért Holoda Attila, a második Orbán-kormány egykori helyettes államtitkára, kulturális ügyekért pedig Inkei Péter felel.
 
Az LMP-társelnök Kanász-Nagy Máté szociális és esélyegyenlőségi kérdésekkel, Komáromi Zoltán háziorvos és DK-s szakpolitikus egészségüggyel, Komjáthi Imre MSZP-elnökhelyettes szakszervezeti, munkaügyi és bérekkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozik.
 
Romaügyekért az egykor a Fideszből kilépő, cigány származású volt ácsi polgármester, Lakatos Béla felel, rendészettel és katasztrófavédelemmel Lengyel Róbert siófoki polgármester foglalkozik. Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjának területe az egyházügy, míg a sajtó- és médiaügyek Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző vezetőjéé. Mezőgazdasággal Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár foglalkozik.
 
A sport a jobbikos athéni aranyérmes vízilabdázó Steinmetz Ádámhoz tartozik, nemzetbiztonságért a nemzetbiztonsági bizottsági elnök Stummer János, míg zöld- és klímapolitikáért, illetve közlekedésért a független országgyűlési képviselő Szél Bernadett felel.
 
Kül- és Európa-politikával kapcsolatos ügyek képviseletére az SZDSZ-alapító Szent-Iványi Istvánt kérte fel Márki-Zay Péter, a Momentum-elnökségi tag Tóth Endre az oktatásügyért felelhet, Üveges Gábor MMM-alapító pedig a vidékfejlesztési programért.
 
A honvédelmi ügyek a DK-s országgyűlési képviselő Vadai Ágnes hatáskörébe tartoznak, önkormányzatokkal a Budaörsön 1991 óta polgármester Wittinghoff Tamás, míg lakhatási- és családpolitikával a Jobbik-alelnök Z. Kárpát Dániel foglalkozik.
 
hvg.hu