Az ellenzéki összefogás hat pontban rögzítette a közös kormányzás alapelveit (+videó)

2021.06.11 18:26
„A kormányzás alapelvei hat pontban” címmel tartottak online sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok vezetői: Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum), Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP), Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd), Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Gyurcsány Ferenc (Demokratikus Koalíció).
 
Az ellenzéki pártok
  • önmagával békében élő nemzetet,
  • demokratikus jogállamot,
  • jövőbe tekintő kormányzást,
  • gondoskodó társadalmat,
  • szolidáris, igazságos Magyarországot,
  • és hazafias kormányt, európai Magyarországot szeretnének.
 
Az alapelveket egyenként a pártelnökök, illetve a társelnökök fejtették ki.
 
Jakab Péter arról beszélt, hogy vállalják,
 
MEGTEREMTIK A TÁRSADALMI BÉKÉT, BETEMETIK A TÁRSADALMI ÁRKOKAT, ÉS ÚJRA EGYESÍTIK A NEMZETET.
 
A Jobbik elnöke szerint erre a garanciát az ellenzéki pártok jelentik, amelyek képesek voltak ideológiákon átívelve „összekötni jobboldalit és baloldalit, konzervatívot és liberálist”, mert nem azt keresik, ami elválaszt, hanem ami összeköt. Azt ígérte, hogy mindenkit képviselni fognak, aki magyarnak vallja magát.
 
Fekete-Győr András kiemelte, hogy
 
OLYAN KÖZTÁRSASÁGOT FOGNAK ÉPÍTENI, AMELYBEN A POLGÁROK ELLENŐRZIK A KORMÁNYT.
 
Továbbá jogállamot, szabad országot és sajtót, szabad tudományt, oktatást, illetve művészetet ígért. A Momentum elnöke szerint az általuk elképzelt országban nem egy ember akarata alakíthatja majd az ország jövőjét. Azt is hangsúlyozta, hogy véget vetnek az oligarchák hatalmának, és leszámolnak a korrupcióval.
 
Schmuck Erzsébet azt mondta: olyan jövőbe tekintő kormányzásra készülnek, amely odafigyel az ország és a bolygó jövőjére is. Céljuk egy környezettudatos társadalom felépítése, ami megvédi a természeti értékeket, örökségeinket. Hangsúlyozta, hogy tudatában vannak a klímaváltozás gyorsulásának is, ezért olyan kormányzásra van szükség, amely minden döntésénél figyelembe veszi a fenntarthatóság szempontjait.
 
Az LMP társelnöke arról is beszélt, hogy
 
SZÁMÍTANAK AZ EURÓPAI EGYÜTTMŰKÖDÉSRE, DE A BEVÁNDORLÁS ÜGYÉT AZT A NEMZETI KORMÁNY KEZÉBEN KÍVÁNJÁK TARTANI, FEL FOGNAK LÉPNI AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ ÉS AZ EMBERKERESKEDELEM ELLEN.
 
Szabó Tímea kijelentette: egy olyan társadalomért dolgoznak, ahol nincsenek kiváltságosok, mindenki számít, ahol nem hagyják magukra az időseket, a betegeket, a szegénységben élőket, ahonnét nem akarnak elmenekülni a fiatalok. Igazságos újraelosztási rendszert szeretnének létrehozni, hogy mindenki elérje az ingyenes és jó minőségű egészségügyi szolgáltatást, oktatást, szociális ellátást, és a kultúrát.
 
Kunhalmi Ágnes azt mondta: meggyőződésük, hogy a szolidáris, igazságos Magyarországhoz hozzátartozik az igazságos gazdaság, az ország legfontosabb nemzeti kincse pedig a tudás, illetve a kreativitás, a polgári gyarapodás csak ezeken alapulhat. Ezért szabad és méltányos oktatási rendszerre van szükség.
 
Az MSZP társelnöke arra is kitért, hogy
 
A FELEMELKEDÉSHEZ MEG KELL TEREMTENI A TISZTESSÉGES GAZDASÁGI VERSENYT, A MÉLTÁNYOS KÖZTEHERVISELÉST (VAGYIS BEVONNÁK A FELSŐ TÍZEZRET ÉS A NAGYVÁLLALATOKAT A KÖZTEHERVISELÉSBE), ÉS A MAGYAR BÉRSZÍNVONAL FELZÁRKÓZTATÁSÁT A NYUGAT-EURÓPAI SZINTHEZ.
 
Gyurcsány Ferenc szerint a magyarság sok évszázados történelme Európa és a magyarság európaiságának védelméről is szól.
 
A DK elnöke azt is hozzátette: természetes, hogy vannak viták az Európai Unióval, ami „messze van a tökéletestől”, de történelmileg Magyarország számára a legfontosabb választás az, hogy Európában kell maradni. Hangsúlyozta:
 
EURÓPAI ÉS HAZAFIAS KORMÁNYT SZERETNÉNEK, „ÍGY EGYÜTT”.
A felsorolt pontokat, amelyek a későbbi kormányprogram sarokkövei lesznek, aláírásukkal is rögzítették a pártelnökök.

 

 

Az online sajtótájékoztatót megelőzően a pártelnökök és pártok Facebook-oldalán egy közös fotó jelent meg, amelyen az ellenzéki összefogás vezetői együtt láthatóak az Országház egyik folyosóján.
 
 
faceboook.com / dk.com / index.hu