Az ellenzéki pártok azt ígérik, nem bénázzák el a plakáttörvény megfúrását

2017.06.14 06:54

Végre lesz egy izgalmas szavazás a parlamentben. Szerdán délelőtt derül ki, hogy Fidesznek sikerül-e kétharmados törvénymódosítással visszavágnia a Jobbik lopós plakátkampányára. Ha az ellenzéki frakciók és a 11 független képviselő közül mindenki nemmel szavaz, akkor nem tilthatják meg nekik, hogy bármikor kampányoljanak. 

Az eredeti fideszes javaslat csak azt tiltotta volna meg, hogy a kampányidőszakon kívül a piaci ár alatt vagy ingyen adjanak ki plakátfelületet a pártoknak. A múlt héten Gulyás Gergely ezt még megtoldotta annyival, hogy kampányidőszakon kívül egyáltalán nem lehetne olyan plakátot kitenni, ami egy párt vagy a kormány érdekét szolgálná.

Tehát ennek alapján most sem a Jobbik lopós plakátjaival, sem a kormány erős és büszke országról szóló hirdetéseivel sem lehetne beborítani az utcákat. 

A kormánypárt ezzel akarja megakadályozni, hogy Vonáék kedvezményes plakáthelyeket kapjanak Simicska Lajos plakátcégeitől.

 

A Jobbik plakátja
Fotó: Balazs Beli

Csakhogy a javaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy a tiltás a pártok vagy a kormány közelében nyüzgő szervezetekre is ugyanúgy vonatkozna-e. 

Például a Fidesz hivatalosan most sem kampányol, de az ifjúsági tagozataként működő Fidelitas és a nyugdíjas tagozatának számító CÖF gyakran szórja tele az országot az ellenzéket lejárató plakátjaival ismeretterjeszésre hivatkozva.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA

Ahhoz, hogy a plakáttiltó törvényt elfogadja a parlament, szerdán a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia. Mivel a Fidesznek 2015 februárja óta nincs kétharmada, ilyen módosítót csak akkor tud átvinni, ha azt legalább két ellenzéki képviselő támogatja vagy valamilyen okból távol marad.

444.hu