„Az elmúlt 25 év legmocskosabb szája” – szégyen lett a lovagkereszt Bayer Zsolt miatt

2016.08.21 20:03

Hatalmas felháborodást váltott ki – igaz, inkább csak ellenzéki körökben – Bayer Zsolt újságíró, a Magyar Hírlap és az Echo Tv munkatársának Szent István napi kitüntetése. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének több kitüntetettje is visszaadja a korábban neki odaítélt elismerést, miután most augusztus 20-án Bayer is átvehette ezt a kitüntetést Lázár János Miniszterelnökséget irányító minisztertől.

kezfogas

Kenyeres István biotudós, vállalkozó Bayer kitüntetése nyomán – Bayer egyik korábbi, nagy vitát kiváltó cikkére utalva – azt írta a Facebook-on: Nem vállalok semmilyen közösséget azzal a politikával, amelyik állami kitüntetést ad annak a féregnek, aki képes volt ezt leírni: „Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba." A tudós azzal folytatta: „Nincs sok lehetőségem, de fontosnak tartom jelezni: túl messzire ment ez a hatalom!"

Tóth Bálint, az MTA doktora, a BME és a University of Bristol professzora az Academia Europaea tagja levélben arra kérte a köztársasági elnököt, hogy nevét haladéktalanul töröljék a kitüntetettek listájáról. „Elnök Úr! 2009. augusztus 20-án „több évtizedes, nemzetközileg is számon tartott tudományos, kutatói munkásság[om], oktatói és vezetői tevékenység[em] elismeréseként" a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntetett ki Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. Ugyanezt a kitüntetést Ön a minap olyan személynek adományozta, aki a magyar társadalom széles körű konszenzusa – és a magam véleménye – szerint érdemtelen bármilyen elismerésre. Számomra vállalhatatlan, hogy e személlyel összefüggésbe hozható legyek, ezért kitüntetésemet visszaküldöm. Kérem, intézkedjék, hogy nevemet haladéktalanul töröljék a kitüntetettek listájáról."

„Holnap postázom: vissza a feladónak. Az nem lehet, hogy egy lapon szerepeljek Bayer Zsolttal. Egy országban, de nem egy világban élünk" – ezt már Rózsa Péter, a Klub Rádió munkatársa írta Facebook-oldalán, aki maga is a lovagrend kitüntetettje.

Ugyancsak visszaadja a lovagkeresztjét Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa, később az LMP, majd a PM fővárosi képviselője Bayer elismerése miatt. A Népszavának úgy fogalmazott: Bayer tevékenységére jellemző, hogy a Médiatanács néhány hónappal ezelőtt gyűlöletkeltő és kirekesztő tartalomnak ítélte meg egy cikkét, amiben minden 14 évesnél idősebb menekültet potenciális gyilkosnak nevezett és 250 ezer forintos bírságot szabott ki a cikket publikáló Magyar Hírlapra.

Péter Vladimir ötvös-és szobrászművész is visszaadja Köztársasági Érdemkeresztjét. Döntését azzal indokolta: „Tudomásomra jutott, hogy bizonyos Bayer Zsolt nevű – rasszista, antiszemita, uszító – újságíró Köztársasági Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Magam is kaptam ilyent, 2007-ben. Ez így nincs rendjén. Arra nincs befolyásom, hogy nevezett személynek ne adassék ilyen tisztesség, de számomra nyilvánvaló, hogy nem óhajtok azonos dicsőség-közösséghez tartozni vele."

10_Civil_Lovagkereszt

Lázár János, aki átadta az elismerést Bayernek, az RTL Klubnak nyilatkozva azt mondta: „Természetesen mindenkinek a pályafutását, életművét lehet kritikával illetni, és nyilván vannak hibák is. Én azt gondolom személyesen, Bayer Zsolt eddigi munkásságában sokkal több az elismerésreméltó, mint a hiba, ezért a kitüntetést helyes dolognak tartom." Egyébként Bayer a Miniszterelnökség szerint a Gulágról és az erdélyi magyarságról írt cikkei miatt érdemelte ki az elismerést. Schmidt Mária, a Terrorháza Múzeum igazgatója azt írta a Facebook-on. „Lovagkeresztet kapott a keresztes lovag, aki nem engedi, hogy értékeinket, hagyományainkat, érzéseinket és józan eszünket elveszítsük! Ezúton is gratulálok Bayer Zsoltnak a lovagkeresztért!"

Az MSZP ezzel szemben egyszerűen szégyennek nevezte a publicista állami kitüntetését, az Együtt pedig felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy vonja vissza „az elmúlt 25 év legmocskosabb szájú újságírójának” a kitüntetését.

nol.hu