Az „elmúlt évtizedek egyik legkegyetlenebb megszorító csomagjáról (+videó)

2022.01.11 14:07

Közös online sajtótájékoztatót tartott kedden az ellenzéki összefogás három közös országgyűlési képviselőjelöltje: Varga László (MSZP), Hohn Krisztina (LMP) és Dudás Róbert (Jobbik). A politikusok arról beszéltek, hogy a kormány tavaly év végén bejelentett megszorító intézkedéseit az élet számos területén fogják érezni a magyar állampolgárok.

Fotó: Egységben Magyarországért / Facebook
 
Az Egységben Magyarországért sajtóközpontjában megtartott tájékoztatónak az adta az apropóját, hogy a pénzügyminisztérium tavaly év végén bejelentette: 755 milliárd forintnyi összeget spórol meg a kormány több költségvetési sort érintő kiadáscsökkentéssel.
 
Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje B-A-Z. megye 2. választókerületben elmondta: „rekord szintű az eladósodás, az infláció pedig az eget verdesi és a költségvetési hiány is nagyon magas. A költekezés után jött a fekete leves és megérkezett Orbán megszorító csomagja” – kezdte.
 
Az állampolgárok életének több területét érinti a megszorítócsomag, amelyek közül kiemelte a munkahelyteremtés feladatát. „A beruházás-ösztönzési célelőirányzatból 20 milliárd forintot vontak el” – fogalmazott, majd hozzáette, hogy a foglalkoztatási támogatások 6,5 milliárd forinttal csökkennek.
 
Elég a ködösítésből! Innen is felszólítom a kormányt, hogy tisztázza: erről a két területről miért von el összegeket, illetve hogyan érinti ez a magyar munkavállalókat és a foglalkoztatást” – mondta, majd gondolatait azzal zárta, hogy „az Egységben Magyarországért a választás után újra tárgyalópartnerként tekint majd a szakszervezetekre”.
 
A megszorítások által érintett konkrét területekre tért ki Hohn Krisztina, az LMP képviselője és az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje Pest megye 6. választókerületében. Beszélt az egészségügyi fejlesztéseket érintő megvonásokról, amik különösen a koronavírus-világjárvány idején problémásak.

 

 

Emellett kitért a fiatalok nyelvtanulási lehetőségeire, valamint a szegénység és a mélyszegénység kérdésére. „2022-ben kormányváltás lesz és az új kormány nem fog megfeledkezni sem az egészségügyről, sem a szociális helyzetről, sem pedig az oktatásról” – összegezte üzenetét.
 
Őt Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje Heves megye 2. választókerületében követte megszólalásával. „Volt polgármesterként tudom, hogy ha valaki az önkormányzatokat sarcolja, akkor az embereket sarcolja” – vezette fel a megszorítások újabb területét.
 
Kitért a gépjárműadót, az iparűzési adót és az idegenforgalmi adót érintő elvonásokra, amelyek jelentősen csökkentették az önkormányzatok bevételeit. „Mindemellett emelkednek a rezsiárak és a minimálbér, amit nem tudnak kigazdálkodni az önkormányzatok, akárcsak a rekord magas infláció költségeit sem” – folytatta.
 
„Kompenzációra van szükségük, mert ha ez elmarad, akkor csődbe mehetnek az önkormányzatok” – mondta, majd zárásként hozzátette, hogy szakítani kell az önkormányzatok megkülönböztetésével, hiszen minden településen értékes emberek élnek, ezért „nem szabad kormányzati szempontból különbséget tenni közöttük”.
 
forrás: facebook.com / hirklikk.hu