Az ember tragédiája is színpadra kerül a Miskolci Nemzeti Színház új évadában

2016.04.30 14:41

A teátrum 16 új bemutatóval készül a 2016-2017-es évadban. Opera, balett, musical, operett, magyar, angol és lengyel színdarab, görög tragédia és francia bohózat is várja a közönséget. Béres Attila igazgató kiemelte: műfaji sokszínűségre és minőségre törekednek.

szinhaz_evad_sajtaj_160430u_ja_1.jpg

Évadot hirdettek

fotó: Juhász Ákos

        A direktor a pénteki tájékoztatón elmondta, nagy várakozással telve hirdetik meg a 2016/2017-es évadot. Nos, talán nem túlzás azt állítani, hogy a közönség legalább ekkora izgalommal várta már a bemutatásra váró darabokról szóló híreket.

Az évad kiemelten fontos nagyszínházi bemutatója Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye lesz, amit Keszég László állít színpadra.

    – Egy nemzeti színháznak alapvető feladata az, hogy a magyar irodalom jelentős műveit bemutassa és repertoárjában tartsa – hangsúlyozta Béres Attila. – Apropót ad az is, hogy 1956-ban ebben a színházban ezt a darabot próbálták, de az akkori hatalom nem engedte bemutatni Az ember tragédiáját. Mi most, 60 év elmúltával azt gondoltuk, hogy így tudunk méltón megemlékezni a forradalom körüli időkről.

Az évadot azonban nem ez a darab, hanem a Béres Attila rendezte operett, a Viktória nyitja, amit a budapesti Operettszínházzal való hosszú távú együttműködés részeként tűz műsorára a teátrum. Szőcs Artur állítja színpadra Feydeau A hülyéje című bohózatát, szintén a Nagyszínházban, melynek további bemutatói között találjuk Szabó Máté rendezésében A bolygó hollandit is. A darab a 2016-os Szegedi Szabadtéri Játékokkal való közös munka révén jön létre. Musical-bemutatókkal is készül a színház: a La Mancha lovagját Keszég László rendezi, míg egy musicalslágerekből álló Téli Musical Gála is lesz jövőre Szőcs Artur rendezésében.

A Kamaraszínházban mutatja be a színház Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című színművét Béres Attila rendezésében, Rusznyák Gábor pedig Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című művét állítja színpadra. Mohácsi János is dolgozik Miskolcon jövőre: ő Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját rendezi majd.

Természetesen gyermekelőadást is bemutat jövőre a színház: ezúttal Fodor Sándor Csipike az óriástörpe című meséje kerül színpadra Szabó Máté rendezésében. A fiataloknak pedig egy kortárs angol szerző, Mark Haddon izgalmas A kutya különös esete az éjszakában című színművét hozza el Lukáts Andor, aki újra rendezőként tér vissza Miskolcra.

A miskolci Játékszínben is különleges bemutatókra készülnek jövőre, így például Szőcs Artur fiatalosan újjáértelmezett módon, zenés bacchanáliaként állítja színpadra Euripidész Bakkhánsnők című antik tragédiáját. Jövőre Miskolcon vendégeskedik emellett Harangi Mária rendező, aki Parti Nagy Lajos A Bandy-lányok című zenés komédiáját jegyzi majd, de a színház fiataloknak is ad lehetőséget jövőre: a k2 Színházból ismert Benkó Bence és Fábián Péter rendeznek egy új, általuk megírt drámát A ma esti előadás címmel.

Idén négyéves a Miskolci Balett, amely a következő évadban új arcokkal, új koreográfusokkal, új stílusokkal és gondolatisággal folytatja munkáját. Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője izgalmas Anna Kareninát koreografál a Kamaraszínházban, egy olyan produkció keretében, amely közös vállalkozás az egri Gárdonyi Géza Színház táncegyüttesével. A nemzetközi hírű Gergye Krisztián is eljön Miskolcra: kísérleti táncdarabbal is jelentkezik jövőre a Játékszínben Harlequinade címmel!

szinhaz_evad_sajtaj_160430u_ja_5.jpg

    – Ez Magyarország első kőszínháza és egyben nemzeti színház is. A műsor ennek jegyében készült el: a közös osztó a minőség, az, hogy jelentős színpadi szerzők műveiből válogattunk, és az, hogy igyekeztünk olyan sokszínű műsortervet összeállítani, amely minden miskolci színházat szerető számára vonzó lehet – fogalmazott az intézmény igazgatója.

Az új évadban is megrendezik a hagyományos fesztiválokat, ám új időpontokban: februárban tartják a jövő évi Határtalan Napok Fesztivált, áprilisban pedig az ötödik SZEM-et.

Az iskolák és a színház közötti, évek óta működő kapcsolatot jövőre is tovább erősítik. Népszerű tantermi színházi előadásainkat, így a Szociopolyt, A pirézeket, a Csendes óceánt és a Klamm háborúját igyekszik a színház még több intézménybe eljuttatni.

Kiss Gábor alpolgármester a sajtótájékoztatón azt mondta: a Miskolci Nemzeti Színház mindig is különleges volt, minőséget képviselt, a miskolci közönség pedig legalább ennyire különleges, minőségi, kevés olyan hely van, ahol a közönség ennyire szereti színházát.

Szabó Máté művészeti vezető felhívta a figyelmet: ahogy az előző években már megszokhatták a miskolciak, idén is látványos, mozgalmas szabadtéri programokkal hirdeti jövő évi bemutatóit a Miskolci Nemzeti Színház. Ezúttal május 7-én várják majd a Déryné-kertbe az érdeklődőket, ahol elkészítik az Évad tortáját is.

minap.hu

 

Az új évad bemutatói

Nagyszínház

Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költemény, rendező: Keszég László

A bolygó hollandi (Szabó Máté)

Viktória (Béres Attila)

La Mancha lovagja (Keszég László)

Téli Musical Gála (Szőcs Artur)

Feydeau: A hülyéje (Szőcs Artur)

Kamaraszínház

Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk (Béres Attila)

Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig (Rusznyák Gábor)

Molnár Ferenc Játék a kastélyban (Mohácsi János)

Fodor Sándor: Csipike az óriástörpe (Szabó Máté)

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában (Lukáts Andor)

Játékszín

Euripidész Bakkhánsnők (Szőcs Artur)
Parti Nagy Lajos: A Bandy-lányok (Harangi Mária)

Benkó Bence és Fábián Péter: A ma esti előadás (Benkó Bence és Fábián Péter)

Miskolci Balett

Anna Karenina (az egri Gárdonyi Géza Színház táncegyüttesével közösen, koreográfus: Velekei László)
Harlequinade (Gergye Krisztián)