Az EP-vitán a kormány szembesülhet azzal, mit gondol róla az európai közösség (+videó)

2020.05.13 17:34

Az Európai Parlament (EP) Magyarországról tartandó vitáján a magyar kormány szembesülhet azzal, mit gondol az európai közösség a tevékenységéről – mondta az MSZP EP-képviselője szerdán.

 
Ujhelyi István a Facebook-oldalán követhető online tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az EP plenáris ülésének csütörtöki napirendjén szerepel a magyar kormány tevékenységéről szóló vita. Nincs még egy olyan ország, amely a koronavírus-járványra hivatkozva, olyan jogszabályt fogadtatott volna el, amely korlátlan időre felhatalmazza a kormányfőt és szűk körét „a galád döntések meghozatalára" – mondta.
 
Hozzátette: a parlamenti vitát nem a magyar ellenzéki képviselők, hanem a zöldek EP-képviselői kezdeményezték.
 
Az ellenzéki politikus úgy látta, hogy ezek az EP-viták nem visznek előre, de rávilágítanak arra, hogy a magyar kormány szembemegy az alapszerződéssel, az európai értékekkel és demokratikus szokásokkal.
 
Ujhelyi István jelezte azt is, hogy az EP-elnökével szemben, ő szót adna Varga Juditnak, mert akkor az igazságügyi miniszter megmagyarázhatná az elmúlt hetek kormányzati döntéseit, például az önkormányzatokkal, az álhírekkel kapcsolatban.
 
Azon véleményét is hangoztatta, hogy a magyar kormány magatartása hatással lesz az unió következő költségvetésére is. Ha kevesebb forrást kap az ország, akkor az kizárólag a kormány felelőssége.
 
Megerősítette, hogy az uniós szervek asztalán van az EP szocialista frakciójának kezdeményezése az európai egészségügyi unióra, amely – értékelése szerint – forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, de nem veszi ki a tagállamok kezéből az ellátásszervezést.
 
Több forrást kell fordítani az egészségügyre, a tagállamoknak azonos minimumfeltételeket kellene biztosítaniuk az egészségügy területén, ki kell dolgozni egy közös protokollt például járvány esetére, közös közbeszerzések kellenek és egy gyors reagálású egészségügyi csapat, amely bárhol bevethető Európában – emelte ki a javaslat főbb pontjait Ujhelyi István.

 


facebook.com / hirklikk.hu