Az eszelős felvásárlási hullám miatt is elszállhattak az árak – Pánikra semmi ok! A szakértők szerint nem lesz élelmiszerhiány

2020.03.20 06:20

2700 forintos csirkemell, 600 forintos krumpli, cukkini 1800 forintért, elszabadultak az árak a piacokon. Már ahol lehet kapni, ugyanis az üzleteket valósággal kifosztják a vásárlók. Üres polcokkal és hűtőkkel találkoznak sokfelé a bevásárolni induló háziasszonyok.

Sokan teljesen indokolatlanul kezdték felvásárolni a termékeket, semmi ok a tartalékolásra
 
Fotó: Varga Imre

 

Ahol van hús és kézfertőtlenítő, egyes helyeken sokszoros áron kínálják a piaci hiénák. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai ki is mentek a Lehel csarnokba és a Fővám téri piacra még szerdán, miután ők is látták a Facebookon keringő fotókat az árakról.
 
Beindult a nagyüzemi hivatali ellenőrzés, húsokon, zöldségeken nyerészkednek
 
Fotó: Facebook
 
Az ellenőrzés hírére a renitens hentes nyomban 900 forinttal levitte a csirke árát. Hogy kapott-e büntetést, azt a minisztérium nem közölte, azt viszont igen, hogy mostantól rendszeresek lesznek az ilyen akciók.
 
Ha nem autóval, akkor kerékpárral és hátizsákkal is be lehet szállni a felhalmozók közé
 
Fotó: Grnák László
 
A nyerészkedők az átmeneti áruhiány miatt tudják elkérni a horribilis árakat a hétköznapi dolgokért. Ennek oka pedig az eszelős felvásárlási hullám, amivel az emberek egy része reagált a koronavírus-járványra. Sokan arra számíthattak, hogy bezárnak az élelmiszerboltok, nem lesz mit enni, ezért kartonszám vitték a cukrot, lisztet. Pedig a Blikk által megkérdezett szakértők szerint pánikra semmi ok, biztosan nem lesz élelmiszerhiány.
 
Az ügyeskedők a kialakult áruhiányt kihasználva tornázták rekordszintre a leghétköznapibb élelmiszerek árait, a korábban pár százforintos maszkok ára is megtöbbszöröződött
 
 
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint már csillapodott a roham, a vásárlók visszaálltak a szokásos ritmusra, s ez látszik a polcokon is.
 
– Nem biztos, hogy az adott kereskedő a drágaság oka, lehet, hogy ő is már drágábban jutott hozzá a nagykereskedőtől vagy a termelőtől. Elemezni kell az okokat, és ebben a helyzetben jogos a kormány szándéka, hogy fellépjenek a tisztességtelenekkel szemben – vélekedett.
 
– Az elmúlt héten olyan keresletnövekedés volt a friss húsok iránt, ami még az ünnepek előtti forgalmat is meghaladta 25-30 százalékkal. Erre a húsipar és a kiskereskedelem sem lehetett megfelelően felkészülve – magyarázta az áruhiányt Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.
 
Mostanra rendeződni látszik a helyzet, mert a szakember szerint reagáltak a piaci igényekre, és több húst szállítanak az üzletekbe.
 
Egyes üzletekben feliratokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy nem kell tolakodni az árukért
 
Fotó: MTI Sóki Tamás
 
– A magyar húsipar megfelelő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a megnövekedett keresletet kielégítse – nyugtatta a vasárnapi ebédért aggódókat Éder Tamás. A sertéshús viszont mindezektől függetlenül tovább fog drágulni a jövőben a Kínában tomboló sertéspestisjárvány miatt. Kína sok sertést vásárol, és ez az egész világon felviszi a disznóhús árát.
 
Furcsa módon lehet, hogy a járvány és a gazdasági válság miatt nem lesznek az egekben a friss zöldségek és gyümölcsök árai a következő hónapokban. – Ha a rendkívüli helyzetben az emberek meghúzzák a nadrágszíjat és kevesebbet költenek, ki fog venni 1500 forintért paradicsomot? A friss zöldséget nem lehet akármeddig tárolni, kivárni vele a kedvezőbb időkig, mert ráromlik a kereskedőre, így kénytelen olcsóbban adni – latolgatott Hunyadi István, a FrutiVeB zöldség-gyümölcs terméktanács vezetője.
 
A paradicsom ára is az egekben
 
Fotó: MTI Sóki Tamá
 
Így látják a drágulást a Blikk olvasói:
 
 
 
Vajta Zoltán 
blikk.hu