Az idősek legjobban családtagjaiktól félnek

2015.05.27 15:43

Idős korban számos lehetősége van annak, hogy valaki áldozattá váljon. Szociális szakembereknek szerveztek konferenciát Miskolcon, hogy képet kapjanak az idősek helyzetéről, az idősek kárára elkövetett bűncselekményekről, azok megelőzéséről.

– Miskolc szempontjából az idős korosztály kiemelt stratégiai célcsoport – mondta Kiss Gábor alpolgármester. – A város kétszer nyerte el az idősbarát önkormányzat címet. Az elindult Salkaházi Sára Program anyagi támogatással kezdődött, de mára már olyan kulturális és egyéb programok színesítik, amelyek közösséget próbálnak teremteni.

A jövőben az idős emberek biztonságával kapcsolatban szeretnének további lépéseket tenni, térítésmentesen adnak olyan személy és vagyonvédelmi eszközöket, amelyekkel csökkenthetőek azok a kockázatok, hogy áldozattá váljanak.

A Belügyminisztérium megbízásából készült egy felmérés erről a korosztályról, amelynek bizonyos tapasztalatai megdöbbentették a kutatás vezetőjét, Asztalosné Zupcsán Erikát.

– Kiderült, hogy a megkérdezett idősek 37 százaléka elsősorban a saját hozzátartozójától fél a legjobban. Ezt tapasztalva elvégeztünk egy kiegészítő kutatást is. Egy kisváros időseit megkérdezve ez az arány még rosszabb, 50 százalékos lett. Különösen azok jelezték családtagjaiktól való elsődleges félelmüket, akik hozzátartozóikkal éltek. Ez nagyon nehezen magyarázható, de mégis választ kell találni erre a problémára – mondta Asztalosné Zupcsán Erika.

A szakmai tanácskozás másik előadója Dudás Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese volt, aki az időskorúakat érintő veszélyekről beszélt. Szólt a termékbemutatókon előforduló legális trükkökről, amelyek még nem bűncselekmények, de tudni kell kezelni ezeket. Felhívta a figyelmet a trükkös lopásokra, amikor kapcsolatokra vagy szolgáltatóra hivatkozva próbálnak bejutni a lakásba és pénzt szerezni. A harmadik fő terület pedig az éjszakai bűncselekmények, rablások.

– Olyan egyszerű eszközök segítségével, mint személyi riasztó, ajtóék vagy szomszédban jelző csengő, el lehet kerülni, hogy áldozattá váljanak. Ezekkel megzavarhatják a támadót, a behatolót és ezalatt segítséget hívhatnak – mondta Dudás Péter.

A szociális területen dolgozók szakmai tanácskozását az együttgondolkodás jegyében rendezték, így a résztvevők az előadások után megoszthatták saját tapasztalataikat.

minap.hu