Az idősek megbecsülésén vitázik az MSZP és a Fidesz

2019.12.04 18:22

Az idős emberek képviselete és a nyugdíjemelések kiszámítása miatt csörtézik egymással a Fidesz és a baloldal.

illusztráció
 
„Érdekes, hogy a szocialistákat és Gyurcsányékat akkor nem érdekelte a nyugdíjasok véleménye, amikor kormányzásuk alatt elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat, háromszorosára emelték a gáz árát és duplájára az áram árát” – kezdi a Fidesz a szerda délutáni közleményét, amelyet azután adtak ki, hogy egy szocialista és egy DK-s képviselő több tekintetben is kritizálta a kormány időseket érintő politikáját.
 
Képtalálat a következőre: „Országos Nyugdíjas Parlament 2019 https”
 
Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint ugyanis a településeken olyan fórumokra volna szükség a helyi hatalom és a nyugdíjasok között, amelyeken az idősek véleményezhetnék az őket érintő politika alakítását.
 
Korózs szerdán, az országos nyugdíjasparlament IV. ülésén, a parlament felsőházában azt szorgalmazta, hogy mindenhol az országban jöjjenek létre idősügyi tanácsok, nyugdíjasparlamentek vagy más fórumok „a felvetődő problémák megbeszélésére, megoldására”.
 
Soha ne szülessen egyetlen egy településen sem döntés az idősek részvétele és véleménye nélkül – indokolta a kezdeményezést a szocialista képviselő a csaknem négyszáz nyugdíjas küldött előtt.
 
Korózs Lajos szerint jelenleg nincs legitim érdekegyeztetési szervezet a kormány és az idősek társadalma között. Az Idősek Tanácsában „egyetlen egy nyugdíjas szervezeti képviselő nem ül”, és azt sem lehet tudni, hogy a testület mit csinál vagy kikből áll – fogalmazott.
 
Tarthatatlan a jelenlegi, inflációkövető nyugdíjemelési technika, vissza kellene állni a svájci indexálásra – jelentette ki.
 
Varju László (DK), az országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke közölte: szívesen csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy jöjjön létre minél több településen az idősek képviselete. Az ellenzéki politikus megismételte pártja álláspontját, hogy európai minimálnyugdíjra volna szükség, és ő is bírálta a jelenlegi nyugdíjszámítást, mondván, emiatt elszegényedik a nyugdíjasok társadalma.
 
 
A rendezvényen Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának elnöke bejelentette: több szociális szervezettel egyeztetve országszerte felkeresik az érintett nyugdíjasokat és segítenek nekik kitölteni a méltányossági nyugdíjemeléshez szükséges kérelmet.
 
A Fidesz szerint „amikor elvettek egyhavi nyugdíjat, nem érdekelte őket a nyugdíjasok véleménye”. A Fidesz megbecsüli a nyugdíjasokat, az elmúlt években több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke, a nyugdíjasok idén ősszel is nyugdíjprémiumot és 9 ezer forintos rezsiutalványt kaptak, jövőre pedig tovább nőnek a nyugdíjak – sorolta a nagyobbik kormányzópárt közleményében, mert a nyugdíjas parlament országos ülésére meghívást kaptak, de közülük senki nem vett részt.
 
mti.hu

A HÍR TV nem az egész nyugdíjas társadalmat foglalkoztató kérdésekről várta a választ Karácsony Mihálytól, hanem egy ellenzéki, most megválasztott polgármester testületi döntésének végrehajtására volt kíváncsi, - a rendelkezésre álló 30 másodpercben!!! Ez jellemző a kormány ,,szócsövére"...:

 

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye
 
Budapest, 2019. december 4., szerda (OS) 
 
- Az Országos Nyugdíjas Parlament mai ülésén a résztvevők továbbra is kezdeményezik az év elejei nyugdíjemelésnél az infláción túl a keresetnövekedés mértékének a figyelembe vételét is.
 
Az Országház Felsőházi üléstermében mai napon összeülő megyei nyugdíjas parlamenteken megválasztott 378 küldött több kérdésben is sürgős intézkedéseket kezdeményezett.
 
A legfontosabbnak azt tartották, hogy az év elejei nyugdíj emelésekor a fogyasztói áremelkedésen kívül a keresetek várható emelkedésének a mértékét is vegyék figyelembe. Azt is szorgalmazzák, hogy e Kormány és az idősügyi szervezetek képviselői között létrejöjjön az intézményes egyeztetési mechanizmus intézménye. Javaslatokat fogalmaztak meg a települési önkormányzatok idősügyi munkájához, az elmagányosodás csökkentéséhez, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához és az országos népszavazási kezdeményezésekhez.  
 
Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

 


Az Országos Nyugdíjas Parlament eseményeiről később részletesebben is beszámolunk...