Az infláció mindenkinek fáj, de a nyugdíjasokat duplán sújtja

2022.07.05 06:18

Hiába jönnek ki a legfrissebb adatok a KSH-tól, az általuk mért, a fogyasztók által érzékelt, valamint a tényleges infláció elválik egymástól az adatokban.

 
Az ATV Híradójának nyilatkozva egy nyugdíjszakértő elárulta, a nyugdíjasokat valójában duplán sújtja az infláció, mivel az érintettek inflációs kosara az élelmiszerekre épül, ahol közel 30 százalékos a pénzromlás üteme. Hangsúlyozta, a KSH egy-két éves adatokból számol, ezért válhat el egymástól az általuk mért, a fogyasztók által érzékelt, valamint a tényleges infláció.
 
A Gazdaságkutató vezérigazgatója rámutatott, a kabinet is kénytelen volt döntést hozni az infláció ügyében, ezért július elejétől további 3,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés mértéke: július elsejétől 167 ezer forintra növekedett az átlagnyugdíj, a kormány az első hat hónap, valamint a februárban megkapott 13. havi nyugdíjat is kiegészíti, mindez pedig az átlagnyugdíj szintjén 42 ezer forintos egyszeri többletet jelent, mely havonta mintegy 7 ezer forint.
 
Az infláció azonban továbbra is szárnyal, így egyre égetőbbé válik a kérdés, hogy mire lesz elég a mostani emelés – az ATV által megkérdezett nyugdíjasok szerint ugyanis a mostani emelés sem elegendő, és így is nehezen jönnek ki a nyugdíjból. A nyugdíjszakértő ennek kapcsán úgy fogalmazott:
 
A nyugdíjasok nyilvánvalóan ennél sokkal, de sokkal magasabb inflációt érzékelnek, mert az ő fogyasztási kosarukba majdnem egyharmados arányt képviselnek az élelmiszerek, és az élelmiszerárak sajnos elvágtáztak, ott 15-30 százalékos inflációval szembesül egy nyugdíjas, ha elmegy az élelmiszerboltba.”
 
liner.hu