Az ingatlan lehet az új párnaciha

2015.03.25 07:32

A brókerbotrányt követő bizalomhiány hatására újabb befektetők jelenhetnek meg az ingatlanpiacon. A lakásvásárlások száma már tavaly jelentősen növekedett, idén várhatóan még többen fektetik pénzüket ingatlanba.

Mindenképpen arra számítunk, hogy többen fektetik pénzüket ingatlanba a brókerbotrány következtében – mondta a Napi Gazdaságnak Rutai Gábor, a Duna House pr- és elemzési vezetője. Tradicionálisan a befektetési lehetőségek szűkülésével az ingatlanbefektetések kezdenek dominálni. Ugyanakkor megjelentek azok a tulajdonosok is, akik a brókerbotrány károsultjai és nem tudják fizetni a törlesztőrészletet – tette hozzá a szakember. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint azonban nehezen lesz kimutatható a brókerbotrány hatása az ingatlanpiacon, hiszen már tavaly bővülésnek indult a befektetői kereslet, mely elsősorban a magas, 6–8 százalékos hozamnak, illetve a bizalom növekedésének volt köszönhető. A befektetési célú lakásvásárlások jelentették Budapesten minden harmadik, vidéken minden negyedik tranzakciót tavaly. A brókerbotrány ugyanakkor tovább erősítheti a befektetői kedvet: a lakáspiaci forgalom idén 20-30 százalékkal is bővülhet 2014-hez képest.

Tavaly is csaknem 20 százalékkal nőtt a lakáspiaci tranzakciók száma 2013-hoz viszonyítva: összesen 105 ezer lakást adtak el. Az értékesítési idő is csökkent, a használt téglalakások esetében 123, a panellakásoknál 83 nap volt tavaly – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből, mely szerint a vevők számának növekedése egyértelműen éreztette hatását az alkupozíciókban is. A keresletnövekedés hatására tavaly országos átlagban 2-3 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, idén ez a növekedés 5 százalék lehet. A keresletbővülés piactorzító hatásától azonban nem kell tartani, hiszen évekig folyamatos túlkínálat volt az ingatlanpiacon, sokkal inkább több évig elhúzódó, stabil növekedés várható – emelte ki Déry Attila. Rutai Gábor elmondta: a devizahitelek rendezése következtében várhatóan sok lakás fog a piacra kerülni a közeljövőben, így a kínálati oldal bővülésére lehet számítani. A frekventált területeken ezek gyorsan elkelhetnek, ám a kisebb településeken még nehézséget okozhat a devizahiteles lakások értékesítése, hiszen a vásárlási kedv még alacsony.

napigazdasag.hu