Az MSZP Majtényit javasolja köztársaságielnök-jelöltnek

2017.02.15 16:49

Az MSZP-frakció úgy döntött, hogy Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Intézet elnökét ajánlja köztársaságielnök-jelöltnek - mondta Tóth Bertalan frakcióvezető szerdán Budapesten a képviselőcsoport évadnyitó ülése szünetében tartott sajtótájékoztatón. Majtényi László az ország szabadságának helyreállítását nevezte az egyik legfontosabb célkitűzésnek.

A volt ombudsman szerint a Fidesz-kormány elvette az ország, a személyek szabadságát, az autonómiák utolsó kis darabkáit próbálják most megvédeni. Vissza kell szereznünk a szabadságot - közölte, jelezve, erről szól programja.

"Arra még megvan a szabadságunk, hogy a Paris Saint-Germain és a Barcelona meccsét megnézzük" - folytatta - , de amikor a közügyekben próbál egy polgár fellépni, akkor egyre gyakrabban lehet érezni a szabadsága korlátozását. Felidézte, hogy a civilek javasolták köztársaságielnök-jelöltnek, és azért mondott igent, mert azt gondolta, hogy így lehetősége lesz a szabad, demokratikus, szolidáris Magyarországról beszélni. Hozzátette: az alaptörvény szerint a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie.

molnár gyula és majtényi lászló (fotó: mti)

Molnár Gyula és Majtényi László

fotó: MTI

Majtényi László szerint ebben korábbi ombudsmanként van egy kis tapasztalata. Kitért arra is, jelölésének feltétele volt az, hogy az alkotmányosságot helyre kell állítani, biztosítani kell a szabad választást és a szabad sajtót, állami fellépésre van szükség az elviselhetetlen szegénységgel szemben és fel kell lépni az államot átható korrupció ellen.

Jelezte, az LMP elnökségének kérésére programja kiegészült a fenntartható fejlődés követelésével és a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletével. Hozzátette: az MSZP-frakció mindezeket a programpontokat a magáénak érzi.

    Tóth Bertalan közölte, támogatásuk azt jelenti, hogy a szocialista képviselők aláírják a Majtényi László ajánlóíveit és tavaszi titkos parlamenti választáson rá fognak szavazni.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke elmondta, olyan jelöltet kerestek, aki képes bemutatni, mit jelent számukra a negyedik magyar köztársaság. Hozzátette: azért is szorgalmazták közös ellenzéki köztársaságielnök-jelölt állítását, mert az elmúlt években pártpolitikusok kiüresítették ezt az intézményt.

Úgy fogalmazott, az 1989-ben létrehozott köztársaságot szétverték, és bár nagyon szerettek volna most a köztársaságnak elnököt jelölni, de csak köztársasági elnököt tudnak jelölni. Jelezte, azon fognak dolgozni a következő években, hogy visszaállítsák Magyarországon az alkotmányosságot.

a képen balról jobbra: varga lászló, majtényi lászló, tóth bertalan (fotó: mti)

A képen balról jobbra: Varga László, Majtényi László, Tóth Bertalan

fotó: MTI

Kérdésre válaszolva Majtényi László beszélt arról, hogy

    az általa vezetett Eötvös Károly Intézet számos, de rendkívül szegényes forrásból működik, a források között van például a Soros Alapítvány is.

A bevételükkel fillérre elszámolnak, gazdálkodásuk teljesen transzparens, a közhasznúsági jelentés a honlapjukon elérhető - mondta.

Molnár Gyula azt mondta, hogy az MSZP gazdálkodása is átlátható. A pártelnököt kérdezték a választási együttműködéssel kapcsolatos ellenzéki egyeztetésekről, de Molnár Gyula nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Jelezte ugyanakkor, hogy Botka Lászlóval, Szeged szocialista polgármesterével - akit az MSZP miniszterelnök-jelöltnek javasol és a frakcióülésen is részt vett - azon dolgoznak a háttérben, hogyan lehet a legszélesebb együttműködést létrehozni.

atv.hu/MTI