Az MVK jövő hétig vár az érdekképviselet válaszára

2015.12.04 17:31

Továbbra sincs megállapodás a béremelésről az MVK Zrt.-nél. A szakszervezetek vezetői nem fogadták el a cég ajánlatát. Ebben karácsonyi jutalom, januártól esedékes 3 százalékos bérfejlesztés, és a 2012-es prémiumok kifizetése szerepelt. A Miskolc Holding további 11 tagvállalatánál ugyanakkor vita nélkül mondtak igen az érdekképviseletek a 2016-ra tett bérfejlesztésre.

A három szakszervezet nem hiszem, hogy teljes mellbedobással azt mondhatja, hogy minden dolgozó, mert ezt közel sem hiszem, hogy ez így van – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak egy MVK-dolgozó.

A jegyellenőrként dolgozó férfi azt mondja, a szakszervezetek nem tartottak munkásgyűlést a cégnél, így nem is lehetnek biztosak abban, hogy a dolgozók elutasítják a béremelési javaslatot és támogatják a munkabeszüntetést. Egri András több dolgozóval is beszélt. Azt mondja, ezek többsége igent mondana az ígért bérfejlesztésre.

- Szerintem ez így elfogadható  - mondja Egri András jegyellenőr.  Bár kevesebb, mint a járművezetőké, de még mindig elégedjünk meg azzal szerintem, amit kézzel foghatóan meg tudunk kapni. Meg a kétheti, év végi jutalommal szerintem mindenkinek jobb lenne a karácsonya.

mvk_04.jpg

Az MVK Zrt. vezetése pénteken 11 órakor ült újra tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel. Itt a busz és villamos vezetőknek adott novemberi 5 százalékos bérfejlesztésen túl újabb ajánlatot tettek az érdekképviseleteknek. A cég többi dolgozójának karácsonyi jutalmat és januári béremelést ígértek.

- Nyitva tartjuk az ajánlatot a számukra, ami továbbra is él. A 3 százalékos béremelésre. December 24-éig a kétheti jutalomra és január 31-éig a 2012-es prémiumok kifizetését – nyilatkozta  Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója.

A szakszervezetek egyelőre nem adtak választ a cég ajánlatára, amit a Miskolc Holding többi 11 tagvállalatánál működő és több mint 2500 dolgozót tömörítő érdekképviseletek már elfogadtak.

A közlekedési társaságnál működő szakszervezetek már korábban sztrájkbizottságot alakítottak. Most ez tárgyal a cég újabb bérfejlesztési ajánlatáról. Elmondásuk szerint a tárgyalóasztalnál szeretnének egyességre jutni. De továbbra is ragaszkodnak egy általános, minden dolgozót egyformán érintő 5 százalékos bérfejlesztéshez. Ezt november 1-től visszamenőleg a kétheti karácsonyi jutalom terhére hajtanák végre.

Az MVK Zrt. igazgatója azt mondja, nem tudni, hogy a cég ajánlata egyáltalán eljut-e a dolgozókhoz. SInglár Zsolt szerint a szakszervezeti vezetőknek rendkívüli felelőssége van abban, hogy pontosan tájékoztassák a munkavállalókat. Ők ugyanis nem ismerik minden egyes dolgozó véleményét.

- Nem ismeri csak ennek a három főnek a véleményét, hiszen ők a tárgyalópartnerek. És ez a három fő az, aki nem fogadta el az ajánlatunkat – mondja Singlár Zsolt.

Úgy tudjuk, a szakszervezetek munkásgyűlésen kérnék ki a dolgozók véleményét. A közlekedési cég pedig jövő hétig vár az érdekképviselet válaszára. Amennyiben nem kapnak tájékoztatást, vagy szakszervezetek elutasítják az ajánlatot, úgy veszélybe kerül a dolgozók karácsonyi jutalma és a januári béremelés is.

minap.hu