Az miskolci közösségi közlekedésről is szó volt a Parlamentben (+videó)

2019.12.06 17:03

A miskolci helyi közlekedés finanszírozása kapcsán szólalt fel a parlamentben Varga László szocialista országgyűlési képviselő. Véleménye szerint a főváros és több megyeszékhely, így Miskolc is rosszul jöhet ki egy, a kormány által tervezett jogszabálymódosításból.

 
Forrás: Varga László hivatalos Facebook-oldala
 
 
Mint ismert, a kormány módosítaná a helyi iparűzési adóval kapcsolatos jogszabályokat. Azt szeretnék, hogy az abból befolyó bevételeket az önkormányzatok elsőként a helyi közösségi közlekedés finanszírozására fordítsák.
 
Az ügyben azonnali kérdést intézett Varga László az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez a parlamentben. Az MSZP miskolci országgyűlési képviselője rámutatott: az önkormányzatok, illetve közlekedési cégeik eddig állami támogatáshoz juthattak, pályázhattak forrásokra, most ezektől eleshetnek. A főváros mellett 23 megyei jogú várost, és további 48 kisebb települést érint az átalakítás.
 
A politikus annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány teljes mértékben rá akarja tolni a helyi önkormányzatokra a közösségi közlekedés finanszírozását.
 
Palkovics László halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt Schanda Tamást jelölte ki a válaszadásra. A parlamenti államtitkár kifejtette: a helyi közösségi közlekedés biztosítása a települési önkormányzatok, illetve azok társulásainak felelőssége, ha vállalják annak fenntartását (ez csak a fővárosban kötelező feladat).
 
 
– A törvényjavaslat módosításával valójában annyi változik, hogy kimondjuk: az iparűzési adóból elsőként a közösségi közlekedést kell ellátniuk az önkormányzatoknak – emelte ki.
 
„Az államtitkár tulajdonképpen most elismerte, hogy politikai revolverezésre használják ezt a helyzetet”, reagált viszontválaszában Varga László, minden bizonnyal arra utalva, hogy a kormány így próbálja „megrogyasztani” a helyi önkormányzatok költségvetését. Hozzátette: számtalan vidéki nagyvárost, köztük Miskolcot is súlyosan érintheti a helyzet.
 
– Az MVK Zrt. idén közel 500 millió forintos támogatást kapott, ha ez a forrás a következő években kiesik, akkor nagyon komoly gondok lesznek az egyébként is nehéz örökséget cipelő cégnél. Ezért önök lesznek a felelősek – hangsúlyozta Varga László.
 

Schanda Tamás újfent kiemelte végül: a kormány számára kiemelten fontos a helyi önkormányzatok támogatása a közösségi közlekedéshez kapcsolódó feladataik ellátásában.
 
– Megkapják ugyanazt a támogatást, amit eddig is megadtunk – hangoztatta.
 
 
kormany.hu / mszp.hu / mikom.hu