Az Operatív törzs vasárnapi, legfrissebb tájékoztatója - kiderült, átadják-e a járványügyi adatokat Karácsonyéknak (+ videó)

2020.05.10 12:39

Mint ahogyan arról a reggeli őrán beszámoltunk újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (3COVID-19), ezzel 3263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 413 főre emelkedett az elhunytak száma, 933-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1917 fő.

 
Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. 812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 50-en vannak lélegeztetőgépen. 98-ra nőtt az idősotthonokban koronavírus-fertőzéssel elhunyt gondozottak száma, ebből 42 a Pesti úti idősotthon lakója.
 
Schanda Tamás elmondta, hogy a koronavírus, illetve annak gazdasági következményei pusztító hatással vannak a munkaerő piacra is, magyar emberek, családok megélhetése kerül veszélybe. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt évtized bebizonyította, hogy a magyar emberek akarnak munkából élni, a kormány álláspontja éppen ezért egyértelmű: a lehető legtöbb munkahelyet kell megvédeni. Amennyi pedig a vírus mégis tönkretesz, annyit létre kell hozni. Összesen 163064 olyan magyar ember van jelenleg, aki segítségért fordult a kormányhoz, például munkanélküli segélyért, vagy éppen jövedelempótló támogatásért, azért mert nincs munkája. A cél az, hogy ők is mielőbb munkához jussanak. A gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza a munkahelyek védelmére és újak teremtésére összpontosít, így bértámogatást nyújtunk, hogy a munkaadók meg tudják tartani a veszélyeztetett munkaerőt, emellett adócsökkentéssel is támogatjuk a munkahelyek védelmét és nulla százalékos hitelt kínálunk a vállalkozásoknak.
 
Kiss Róbert, rendőr-alezredes elmondta, hogy immáron 336-an vannak, azok a hatósági házi karanténban lévő személyek, akik a hatósági házi karantént ellenőrző házi szoftver telepítését és használatát önkéntesen vállalták. Az elmúlt 24 órában elrendelt hatósági házi karanténok száma 965, így a mai napon elrendelt és érvényben lévő hatósági házi karanténban lévő személyek száma 10356. Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában is tapasztaltak, helyszíni ellenőrzés során magatartás szegést, ezeknek a száma 41. Elmondta, hogy a határokon nyugodt a helyzet, kisebb várakozási időkkel kell számolni, de tájékoztatása szerint ez nem számottevő.

 

 

Az Országos Mentőszolgálattól Dr. Csató Gábor főigazgató elmondta, hogy ma ünneplik a mentők napját, ezután pedig összefoglalta az új koronavírus-járvány kapcsán elvégzett feladataikat, emellett beszámolt az eredményekről is. Elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat mindig is felkészült volt a rendkívüli helyzetek ellátásra, példaként hozzátette, hogy az utóbbi idők fejlesztései nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy munkájukat a legmagasabb szakmai színvonalon végezhessék. Több, mint 400 új mentőautó állt szolgálatba, új mentéstechnikai eszközöket és munkaruhát is beszereztek.
 
Kérdésekre adott válaszok
 
Tapasztalataink szerint nagyon sokan használták ki már szombaton, hogy a hétvégén megnyíltak a teraszok vidéken. Milyen ellenőrzések voltak, betartották-e az előírásokat az üzemeltetők, kellett-e figyelmeztetni vagy bírságolni ? - A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint vidéken a rendőrök az ellenőrzéseket végrehajtják, ellenőrzik a védelmi távolságtartás betartását, az üzletek tekintetében az idősávok igénybevételét, a védelmi eszközönek a viselését, illetve a vendéglátóhelyek teraszait. Az elmúlt 24 órában a rendőrök 147 esetben figyelmeztettek, 41 esetben helyszíni bírságot, míg 22 esetben feljelentést tettek. A kormányrendelet meghatározza, hogy a vendéglátóhelyeken a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a vendéglátóhely üzemeltetője kell gondoskodjon. Az ellenőrzések során az a tapasztalat, hogy a védőtávolságok betartása nem fordítanak kellő figyelmet.
 
Hány mentőautó végez kifejezetten csak koronavírussal összefüggő feladatokat? Illetve ezek az autók részt vesznek-e az egyéb ellátásban? - Már januártól kezdve külön mentőegységeket dedikáltunk erre a feladatra - mondta el Dr. Csató Gábor. Ennek a kapacitását rugalmasan alakítják a felmerülő igényekhez. Az elmúlt időszakban nagyjából 40-50 mentőegység az, ami országosan ilyen feladatot végez, de volt olyan időszak, amikor 60-70 autó is szolgálatba lépett, de a járvány új fázisába érkezve ezeket a számokat tudtuk csökkenteni.
 
Minden korábbinál többen voltak a Balatonnál, az idén eddig a legtöbben: szükség volt-e intézkedésekre a Balaton körül, mit mutatnak az Operatív törzs és az ellenőrzések tapasztalatai? - A Balaton térségében a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint hatjuk végre ezeket az intézkedéseket, a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályok betartása az kifejezetten Budapest és Pest megye tekintetében hatályos. A Balaton térségében ugyanúgy ellenőriztük a védőtávoltságok betartását, a védelmi eszközök viselését, illetve a vendéglátóhelyek teraszait. Azt tapasztaltuk, hogy Somogy megyében mindössze 16 intézkedést kellett végre hajtanunk.
 
Átadja-e az Operatív törzs a Főpolgármesteri Hivatalnak azokat a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat, amiket Karácsony Gergely csütörtökön kért? - A rendelkezésre álló adatok és információk alapján ez a megkeresés az Operatív törzs részére még nem érkezett meg.
 
 

mti.hu / hirtv.hu / blikk.hu