Az orvosa miatt halt meg az idős bácsi

2015.08.04 17:55

Nem utalta kór­házba a he­vesi be­te­gét az 59 éves orvos, ezért a bácsi még aznap dél­után meg­halt. Fel­füg­gesz­tett bör­tön vár­hat rá.

Egy vasárnap hajnalban a már régóta magas vérnyomással küzdő idős bácsi erős, szorító mellkasi fájdalmat érzett, hányingere volt és izzadt, ezért felesége azonnal hívta a hatvani orvosi ügyeletet.

Amikor kiérkezett az ügyeletes orvos, megmérte a férfi vérnyomását és gyógyszereket adott neki, mondván, ez majd enyhíti a heves szívverést. Továbbá felhívta a bácsi figyelmét arra, hogy "másnap mindenképpen menjen el a körzeti orvoshoz" és minden további vizsgálat nélkül otthon hagyta feleségével az idős férfit.

Semmilyen fizikális és műszeres vizsgálatot nem végzett, és "nem utalta kórházba sem," viszont természetgyógyászati munkáját az aggódó asszonynak felajánlotta: azt mondta, hogy fájdalomspecialistaként is dolgozik és szívesen meggyógyítja a nő sajgó hátát.

A család vitte kórházba
A bácsi a gyógyszerek ellenére egyre többször kapott a szívéhez, percről percere rosszabbul érezte magát, ezért a rokonok azonnal a Hatvani Kórház központi ügyeletére szállították, ahol "megállapították a szívizom-elhalást."

Sürgősen Budapestre kellett volna szállítani a súlyosan beteg férfit, de már a mentőautóban olyan rosszul lett, hogy hiába próbálkoztak a mentősök, már nem tudták megmenteni az életét.

Az ügyeletes orvos tehet róla
A boncolás kimutatta, hogy a férfi halálát egy vérrög okozta, emiatt kapott szívinfarktust. Az ügyészség hangsúlyozta, hogy ha az ügyeletes orvos időben elvégzi a vizsgálatokat és a bácsit azonnal kórházba utalja,  "a bácsinak jó esélye lett volna az életben maradásra."

Indítványozták a felfüggesztett börtönbüntetést és kötelezték a bűnügyi költség megfizetésére is az orvost, akit több évre is eltilthatnak majd a praxisától az orvosi műhiba miatt.

ripost.hu