Az összes jegenyefát kivágják Miskolcon a Tátra és a Torontáli utcákban

2021.04.13 07:33

Három fa úgynevezett rovarhotelként folytatja, a több ütemben kivágott öreg és beteg jegenyéket már ősszel pótolják.

Kivágják az összes balesetveszélyes jegenyét a Tátra és a Torontáli utcákban
 
Fotó: Juhász Ákos
 
A Tátra és Torontáli utcákon még megmaradt negyven jegenyenyárt is ki kell vágni, mivel azok állapota közvetlenül veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot – ezt Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze mondta el a minap.hu munkatársának hétfőn, amikor a munka megkezdődött.
 
Ahogyan az ismert, a fák vizsgálata még februárban kezdődött el azt követően, hogy egy szélvihar után a jegenyék egyike a Tátra utca egyik családi házának udvarába dőlt, magával rántva a villanyvezetéket és egy villanyoszlopot is. Ezután a szakemberek úgynevezett Fakopp műszeres vizsgálatnak vetették alá az összes fát. A főkertész emlékeztetett, az első vizsgálatok után tizenöt fa kivágása vált azonnal szükségessé, ez a művelet azóta meg is történt. Húsvét előtt aztán újabb bejárás volt mindkét utcában.
 
– A munkacsoport tagjaival egyenként vizsgáltuk meg a fákat, és bekövetkezett, amitől a legjobban féltünk: megállapítható, hogy a korábbi visszafiatalítások nyomán felülről a fák körülbelül egyharmada van elkorhadva, és a fák gyökerének közelében is hasonló folyamatok nyomait lehet látni. Ez az oka annak, hogy az építési és környezetvédelmi osztálytól a két fasor szinte teljes kivágását kértük – részletezte Czifrusz Natália. 
 
A főkertész elmondta az is, három fa, pontosabban azok törzse továbbra is a közterületeken marad. – A Tátra utcában kettő, a Torontáli utcában egy darab fa esetében szemmel látható a rovarok jelenléte különböző furatok formájában, így ezek a fák csak visszavágást igényelnek, hogy életüket „rovarhotelként” folytathassák tovább – mondta. 
 
Az előzetes szemlék alapján élő fészek jelenlétét csak feltételezni lehet, de nagy figyelemmel kell lenni a mostanában fészkelő és költő madarakra. „Ha ilyet találunk, civil segítőink részvételével azonnal gondoskodunk a védelmükről” – szögezte le a városi főkertész.
 
Régi probléma
 
Bazin Levente és Czifrusz Natália
 
A két öreg fasor problémája nem újkeletű. A növényeket a kétezres években hasonló problémák miatt egyszer már fiatalították, az elmúlt években viszont ismét mindennapos problémává vált a gallyak, ágak leszakadása a jegenyékről. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, emiatt tavaly bejárást is tartott a térség önkormányzati képviselője. Akkor felmerült a fák ütemezett vágása, mostanra viszont kiderült, ennél nagyobb a baj. Bazin Levente azt mondta, a munkák az időjárás függvényében körülbelül két hétig tartanak majd.
 
– A Tátra utca elejéről indulnak a szakemberek és úgy haladnak a Torontáli felé. A favágás miatt időszakos útlezárásra készülni kell, a lakosságtól pedig abban kérünk segítséget, hogy gépjárműveikkel a munkavégzést ne akadályozzák – mondta a politikus, hozzátéve: a kivágott, összeaprított fatörmelék elszállítása folyamatos lesz. A gallyakat ledarálják, komposztálják, a kivágott fa többi részét pedig a Városgazda telephelyére szállítják, ahol a hajléktalan közmunka program dolgozói felaprítják azokat. A már felaprított tűzifát a MESZEGYI-n keresztül szociálisan rászorulók igényelhetik – hangsúlyozta a képviselő.
 
 
A lakók döntik el
 
A fák pótlásáról a miskolci önkormányzati gondoskodik, mégpedig egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően már idén ősszel. Mint megtudtuk, egy vállalkozó korábban jelezte a város felé, hogy száz földlabdás fát ajánl fel Miskolcnak, ezeket fogják ősszel itt, a Tátra és a Torontáli utcákban elültetni. 
 
Arról, hogy milyen fák díszítsék a két közterületet, szavazás indult, ennek részleteit szórólap segítségével ismerhetik meg a napokban a helyiek. „Oszlopos korai juhar, oszlopos tölgy és oszlopos gyertyán közül lehet választani, a voksokat május 1-ig lehet eljuttatni a Torontáli utca 17. szám alatti postaládába, vagy a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán elhelyezett gyűjtőládába."
 
Tajthy Ákos
minap.hu

Még több korhadt törzsű fát kell kivágni Miskolcon

https://www.baznyesz-miskolc.hu/news/meg-tobb-korhadt-torzsu-fat-kell-kivagni-miskolcon/
15 olyan fát találtak, amelyek törzse oly mértékben korhadt, hogy stabilitásuk nem kiszámítható. A Torontáli utca nyolc, a Tárta utca hét jegenyenyár fáját szükséges a szakértői diagnosztika szerint kivágni.   A Városgazda a nap

Méret:632,4 kB