Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

2020.11.23 11:13

Ez az, amelyikből a magyar kormány 5 millió adagra szerződött le korábban. A Moderna és a Pfizer fejlesztései bőven 90 százalékos hatékonyságúak.

 

 

Az AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett koronavírus-oltása összességében 70 százalékos védettséget nyújt a kórokozóval szemben a legfrissebb tesztek alapján – közölték hétfőn.
 
A BBC szerint ez egyszerre örömteli és csalódást keltő hír azok után, hogy a Pfizer és a Moderna által fejlesztett oltóanyagok 90 százalék fölötti hatékonyságot mutatnak.
 
De az is igaz, hogy az oxfordi vakcinát könnyebb tárolni és szállítani mint a másik kettőt, és eleve olcsóbb ellenanyagról is van szó.
 
A Pfizer és BioNTech oltóanyagát -70 fok alatt kell tartani a szállítás alatt, ezzel szemben az oxfordi 2-8 Celsius-fokon is tárolható, de legfeljebb 6 hónapig. Vagyis az oltás a mostani eredményektől függetlenül is hatékony szerepet játszhat a koronavírus-járvány visszaszorításában, ha a szabályozók engedélyezik a forgalmazását.
 
Az oltással kapcsolatos tesztekbe 20 ezer önkéntest vontak be, fele-fele arányban brit és brazil állampolgárokat. A BBC szerint egy csoportnál 90 százalékra emelkedett a vakcina hatékonysága, miután egy hónappal az első, fél adagnyi oltás után egy másik, teljes adagot is kaptak. Azok viszont, akik egy hónap különbséggel kaptak két egész adagot, csak 62 százalékban lettek védettek.
 
A vakcina egyik dózisa sem okozott súlyos mellékhatásokat.
 
Az Egyesült Királyságban már most négymillió adag áll beadásra készen az oxfordi vakcinából, amelyet összesen 10 hónap alatt fejlesztett ki a szakemberek. Erre az oltásra szerződött le korábban 5 millió adagra a magyar kormány is.
 
forrás: hvg.hu