Az RTL Klub és a TV2 miatt drágább lehet a tévézés

2016.09.01 17:25

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség szerint a két csatorna túl rövid hatáidőt szabott a szerződések megkötésére, ezért a szolgáltatók kénytelenek lesznek a fogyasztókra hárítani a plusz költségeket, vagy kivenni kínálatukból a drágább csatornákat .

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség  (MKSZ) közleményt adott ki csütörtökön, amelyben azt írják, hogy a két nagy médiaszolgáltató, az RTL Klub és a TV2 által érvényesíteni kívánt műsordíj meghaladhatja az egy háztartásra eső bruttó 742 forintot. "A két csatorna a legkedvezőbb feltételeket úgy állapította meg, hogy azok kizárólag akkor elérhetőek, ha a terjesztők augusztus 31-ig szerződést kötnek velük, és a csatornák terjesztése után háztartásonként és havonta jelentős díjat szednek."

Az RTL Klub és a TV2 július 1-je óta szedhet műsordíjat, ennek maximális összege az azt lehetővé jogszabály szerint összesen 742 forint lehet havonta.

Az MKSZ álláspontja szerint, ha a csatornák részére fizetendő díj a tárgyalások ellenére fennmarad, akkor a terjesztők költségei jelentős mértékben megemelkednek, és a TV szolgáltatók egy része kénytelen lesz a fizetendő díjakat továbbhárítani az előfizetőkre. Vagyis a fogyasztóknak többet kell fizetniük a szolgáltatásért.

Az MKSZ állítja, az RTL Klub és a TV2 túlságosan rövid határidőt adtak a szerződések megkötésére. A Szövetség információ szerint a csatornák által meghirdetett határidőig nagyon kevés terjesztő tudott megállapodást kötni a csatornákkal. Sőt, az MKSZ szerint az RTL Klub még időközben módosította a feltételeket.

Több terjesztő is arról számolt be az MKSZ-nek, hogy egyéni ajánlatukra még választ sem kaptak, vagy minden módosító javaslatukat elutasították. "Elengedhetetlennek tartjuk a kezdeti szerződéskötési időszak meghosszabbítását legalább a valódi, konstruktív együttműködésen alapuló egyéni tárgyalások végéig" - olvasható a közleményben.

Sajnálatosnak tartják azt is, hogy bár a műsordíj beszedését lehetővé tevő kormányrendelet a felek szabad megállapodására bízza a szerződéses feltételeit, ezt a két csatorna másként értelmezi, és csak saját ÁSZF-ük szerint hajlandóak szerződni. "Szövetségünk egyes műsorterjesztő tagjai annak az aggodalmuknak adtak hangot, hogy a műsorterjesztési piac működését torzítja, továbbá az előfizető számára ésszerűtlen havi többletterhet ró az, hogy a két csatorna Általános Szerződési Feltételei gyakorlatilag lehetetlenné teszik olyan TV csomagok létrehozását, amelyekben nincs benne az RTL Klub és/vagy a TV2 csatorna."

Az MKSZ szerint félő, hogy a TV2 és az RTL Klub az új díjak beszedésével tartósan stabilizálhatják a piaci helyzetüket. Ezt tovább fokozhatja az, hogy jövőre a TV2 esetében csak a többi csatornájukkal való árukapcsolás folytán lesz elérhető a díjkedvezmény.

Úgy látják, hogy a fogyasztók jogai is sérülhetnek, ha a szolgáltatók a költségek lefaragása miatt úgy döntenek, hogy a népszerű és értékes, de drága csatornákat eltávolítják kínálatukból. Ezenkívül "az így kikerülő csatornák versenyhátrányba kerülnek mind a terjesztői díjbevételek, mind reklámbevételeik tekintetében."

A Szövetség ezért azt kéri a hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárásokat. A csatornáktól pedig azt, hogy adjanak elegendő időt a szerződések megtárgyalására.

hvg.hu