Az új e-személyivel is lehet külföldre utazni...

2016.01.26 18:06

A több helyen is megjelent hírekkel ellentétben az új típusú személyazonosító igazolvány is alkalmas külföldre utazásra, közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

Az új, január 1-jétől igényelhető személyi igazolvány utazási funkciója megfelel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabványainak. A határellenőrző pontokon a biometrikus útlevél ellenőrzéséhez is használt okmányolvasókkal a határellenőrzéshez szükséges elektronikus adattartalom kiolvasható, közölte a KEK KH:.

Az igazolvány ezen funkciója nem váltja ki az útlevelet, de annak a biztonsági szintjére emeli az e-személyit.

A személyivel a következő országokba lehet utazni: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Izland, Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, és Szerbia.

A külföldi állampolgárságú vagy hontalan polgárnak olyan új típusú személyazonosító igazolványt állítanak ki, amely hátoldalán tartalmazza a "Külföldi utazásra nem jogosít!" figyelmeztetést. A jogszabályban meghatározott esetekben a hatóság is korlátozhatja a külföldre utazás jogát, így ezen igazolványok érvényességi ideje legfeljebb a külföldre utazási korlátozás idejéig tart. Az utazási

vs.hu