Az új eljárási szabályokat alkalmazták – jogerős ítélet született

2018.07.03 17:09

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság az új Büntetőeljárási törvény (továbbiakban Be.) által bevezetett, az ügyek gyorsabb befejezését biztosító lehetőséget alkalmazva hozott jogerős ítéletet egy korábban indult büntetőügyben.

 
A vádlottal szemben még az új eljárási kódex hatályba lépése előtt lopás vétségének kísérlete miatt indult büntetőeljárás, mert a vádirat szerint a lakóhelyéhez közeli község határában lévő, a sértett tulajdonát képező erdőrészből 11 db akácfát engedély nélkül kivágott és azok egy részét elvitte. A cselekményről videófelvétel készült, azonban vádlott a nyomozás során és a 2018. június 1. előtt megtartott bírósági tárgyaláson is tagadta, hogy a felvételen az erdész őt rögzítette.
 
A 2018. július 1. napjától hatályos új Be. - az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását célzó jogalkotói szabályozási elvek érvényesülése körében - lehetőséget teremt arra, hogy a bűncselekményt korábban tagadó vádlott a már folyamatban lévő ügyben tartott tárgyaláson - a büntetés mértékére vonatkozó ügyészi indítvány ismeretében – beismerő vallomást tegyen, melyet elfogadva a bíróság, a törvényben írt feltételek megléte esetén, nyomban ítéletet hozzon.
 
A július 2-ai tárgyaláson, az új törvényt alkalmazva, az ügyész 100.000 forint összegű pénzbüntetés kiszabására tett indítványt arra az esetre, ha a vádlott a korábbi tagadása ellenére a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tesz. A vádlott az indítvány ismeretében beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott és nyomban ítéletet hozott. A vádlottat 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette.
 
A korábbi szabályok szerint az ügyben a vádlott tagadása miatt további tárgyalásokat igénylő és jelentős költségekkel járó bizonyítási eljárás lett volna szükséges, azonban az új eljárási törvény alkalmazásával az ügyészség, valamint a védő – a törvényben szabályozott - konstruktív együttműködésének eredményeként az ügy gyorsan és eredményesen befejezésére került – tájékoztatott a Miskolci Törvényszék.
 
minap.hu