Az utalvány mellé Orbán-levelet is kapnak karácsonyra a nyugdíjasok

2016.12.05 18:58

Nem a spórolás volt az elsődleges oka, hogy a posta helyett a kormányhivatalok dolgozóival kézbesíttette volna a kormány a nyugdíjasoknak a beígért tízezer forintos Erzsébet-utalványokat – értesült a hvg.hu. Az utalvánnyal – hogy, hogy nem – a miniszterelnök névre szóló levelét is megkapják az érintettek.

Az utalvány mellé Orbán-levelet is kapnak karácsonyra a nyugdíjasok

Szerdáig véglegesíti és a hét második felében nyomdába is küldi a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt az Orbán Viktor miniszterelnök által írt levelet, amelyet a karácsonyra beígért Erzsébet-utalványok kísérőjeként kap majd kézhez a 2,8 millió magyarországi nyugdíjas – értesült a hvg.hu. A névre szóló levélben Orbán Viktor emlékezteti majd a címzetteket arra, hogy a kormány fontosnak tartja és tiszteli a nyugdíjasokat, illetve hogy igazságossági, becsületbeli kérdésnek tartja, hogy a költségvetés idén keletkező többletéből az adócsökkentéssel érintett aktív rétegek és a családok után a nyugdíjasok is részesüljenek.

Orbán egyébként nagyjából ugyanezzel érvelt az ajándék mellett egy hete is, amikor az Idősügyi Tanács ülése után az utalványosztás tényét bejelentette.

Az, hogy az utalványt, illetve a kísérőlevelet ne a posta, hanem a kormányhivatalok dolgozói kézbesítsék, információink szerint nem a miniszterelnök, hanem a miniszterelnökséget vezető miniszter ötlete volt. Noha Lázár János a múlt heti kormányinfón azzal magyarázta meg, hogy miért a kormányhivatalnokok viszik majd ki a kormány ajándékát, hogy a Magyar Posta túl drága ajánlatot adott a kézbesítésre (darabonként 480 forintos áron dolgozott volna), a hvg.hu úgy tudja, hogy az erről a kérdésről is tárgyaló múlt heti kormányülésen a miniszter egy szót sem ejtett erről a szempontról.

Ehelyett azt mondta Lázár János, azért jó, ha a kormányhivatalnokokat vetik be a célra, mert a hivatali elzártságban dolgozók így végre élő kapcsolatot teremthetnek a választókkal. (Miközben nyilván nem a hivatalnokoknak élmény, inkább az idős választókban hagy pozitív benyomást az, hogy Orbán Viktor utalványos követe személyesen jött el hozzá.) Ha pedig sikerül eredményesen levezényelni az akciót – érvelt Lázár – akkor a 30 ezres hivatalnoki gárdát a későbbiekben is mozgósítani lehet majd hasonló, kapcsolattartási vagy kézbesítési célokra.

Az akció technikai kivitelezésével kapcsolatban információink szerint egyébként néhány kormánytagban is komoly aggályok fogalmazódtak meg – például, hogy hogyan lehet erőforrásokat átcsoportosítani a feladatra úgy, hogy a kormányhivatali ügyintézés közben ne bénuljon meg – de a kormányülésen ezt nem jelezte senki.

A Fidesz és a KDNP hétfőn megkérdezett képviselői szintén a fejüket fogták a kormány terveitől. A megkeresett legalább tíz képviselőből nyolc első reakciója nyomdafestéket sem igazán tűrt az addigra már éppen vissza is vont felvetésről. A

    „Csak mi találhatunk ki ekkora baromságot”

– a legenyhébb vélemények közül való volt.

Egy volt kormánymegbízott (a kormányhivatalok vezetőinek a 2014-től érvényes összeférhetetlenségi szabályok miatt kellett választaniuk hivatalvezetői vagy képviselői karrierjük között – a szerk.) azt mondta, mikor meghallotta múlt héten a Miniszterelnökség vezetőjének bejelentését, hálát adott az égnek, amiért már nem ő volt abban a pozícióban, hogy közölnie kelljen a hivatalában dolgozó több ezer tisztviselővel: akkor álljanak fel szépen az íróasztaltól és karácsony előtt három nappal vegyék nyakukba mínusz három fokban a környező településeket.

hvg.hu