Az utolsó napon is pörgött az előválasztás

2019.06.26 16:14

Az egy hét alatt 68 ezernél többen voksoltak.

Fotó: Lakos Gábor / mti.hu
 
Mindjárt kezdődik a munkaidőm, de már a harmadik napja akarok szavazni. Több lehetőségem nincs, kések, de bevállalom – így nyugtázta egy középkorú nő az óbudai Flórián téren a fejlődő előválasztási sort. A várakozók az egy héten át tartó folyamat utolsó napján adták le a szavazatukat, a 12 órai „sátorzárás” előtt másfél órával. A nagyjából húsz fős sorban állt egy húszas éveiben álló fiatal, aki jelezte, „teljesen képben vagyok, érdekel az előválasztás, tudom, hogy 20-a óta lehet voksolni.” Arra a kérdésünkre, miért az utolsó pillanatra hagyta a döntést, azt mondta: reménykedett, hogy a „nyugdíjasok” az első pár napban leszavaznak, „de tévedtem.” Mindenesetre becsülettel várakozott és mintegy tizenöt perc alatt végzett is. Azzal búcsúzott, hogy a „győztesre voksolt.”
 
A Nyugati téri sátor előkelő helyen volt a legtöbb szavazót hozó helyiségek között, ehhez képest az utolsó nap kicsit megállt a lendület a közlekedési csomópontnál. A választók között egyébként itt néhány fiatal bőrönddel a kezükben érkezett, egyenesen a szemközti pályaudvarról. A regisztrációt végző hölgyek azt mondták, őket is meglepte a magas részvétel. „Ma csak délig vagyunk nyitva, de már egy órája meg sem állunk – mesélte egyikük. – Rengetegen mondják, hogy a hét végi eredmények hatására döntöttek úgy, hogy eljönnek előválasztani.
 
Amikor már azt hittük, hogy az előválasztáson résztvevő budapestiek nagy többsége elment voksolni, az urnazárás előtt egy órával a Széll Kálmán téren nagy volt a sor. Lehet, ennek többek között az volt az oka, hogy a budai csomóponton várta az esemény végét Fekete-Győr András Momentum elnök, valamint Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás aspiránsa is. Míg a Flórián téren és a Nyugatinál találkoztunk DK-s aktivistákkal, valamint standokkal is, a Széll Kálmán téren csak momentumos és párbeszédes önkéntesekkel beszélgettünk. 
 
Büszke vagyok Gergőre, végig nyugodt maradt, szerintem behúzzuk – mondta egyikük, elfogultságát kicsit sem titkolva. Érdekesebb volt, hogy Fekete-Győr András szintén azt mondta: Karácsonynak jót tett a verseny, szimpatikus ellenfél volt. A Momentum elnöke egyébként hozzátette, nagyon jó döntésnek tartják, hogy elindították Kerpel-Fronius Gábort. – Remélem győzünk, de ha nem, akkor sem dőlünk a kardunkba. Gábor megmutatta magát, az elején izgult, de az utolsó vitákban és megszólalásokban már egy rutinos, tehetséges politikus képét mutatta.
 
A Momentum elnöke az utolsó egy órában igazi kampányüzemmódba kapcsolt: nem tudott elmenni a téren egy ember se úgy, hogy ne botlott volna Fekete-Győr és pártja szórólapjaiba. Kérdésünkre úgy értékelt: az előválasztás évek óta a legjobb dolog Budapesten
 
Hasonló véleményen volt Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója is. Ez annak fényében nem meglepő, hogy az intézet hosszú évek óta biztatja az ellenzéket a folyamat megszervezésére. Tóth is szavazott dél előtt pár perccel, szerinte minden profin működik, ami főleg azért is figyelemre méltó, mert az esemény abszolút nem használt állami pénzeket. 
 
Karácsony Gergely is a Széll Kálmán téren zárta egy hetes kampányát, kérdésünkre annyit mondott, bízik benne, hogy megvan a győzelme. A sátor egyébként nem tudott pontosan délben bezárni, mert a szervezők megvártak mindenkit, aki 12 előtt már sorban állt. Negyed egykor viszont az utolsó férfi is leszavazott, a voksokat pedig az eddig összegyűltekhez szállították a Benczúr utcába, ahol Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke elmondása szerint egész héten őrizték azokat.  
 
Bőven az érvényességi küszöb felett
 
Teljesen végleges részvételi adatok ugyan még nincsenek, de azt lehet tudni, hogy 68 ezer felett van az előválasztók száma. Ezzel bőven túllépték az előzetesen megállapított 50 ezres érvényességi küszöböt.
 
Zoltai Ákos 
nepszava.hu