Baj van: a magyar vírusszakértők szerint biztosan lesz negyedik hullám is

2021.05.01 17:05

A szakértők abban egyetértettek, hogy nyitni kell, nem lehet bezárva élni, ugyanakkor okosan kell nyitni.

 
Jakab Ferenc virológus szerint borítékolható, hogy lesz negyedik hullám, ő maga azon is csodálkozna, ha a vírus eltűnne. 
 
Oroszi Beatrix epidemiológus szakember azért tart tőle, mert világszinten magasak az esetszámok – hangzott el a Nyitás, vakcinák, hullámok című online Facebook-beszélgetésben. Jakab Ferenc abban bízik, hogy ha jönnek új mutánsok, akkor 60-70 százalékos védettséget talán nyújtanak a jelenlegi oltások. “A vakcinakészítők a variánsok megjelenéséhez tudják igazítani az oltóanyagot, és emiatt nem kell aggódni” – mondta a szakember, aki azt is hozzátette: még mindig mi futunk a vírus után, és nem a vírus utánunk. Oroszi Beatrix szerint Magyarország kifejezetten jól állt a harmadik hullám előtt, megkezdődött az oltási kampány, egy új variáns mégis tudott harmadik hullámot csinálni, és ebből tanulnunk kell. 
 
Jakab Ferenc szerint ezért is lenne fontos a globális oltási stratégia, hiszen azok a helyek lesznek a gócpontok a világban, ahol kevés az oltás.
 
A beszélgetésben szóba került a nyitás is. Jakab arról beszélt, hogy Indiában a nyitás után nagyon rossz a helyzet, de ez nem írható száz százalékban az új variáns számlájára. Oroszi Beatrix szerint folyamatosan készenlétben kell lenni, mert akár néhány nap alatt rohamosan megtud változni a járványhelyzet. Egy szuperterjesztő esemény nagy kockázat lehet, ilyen például egy tömegrendezvény vagy egy fesztivál. A nyitás szerinte is fontos, mert mint mondta, nem lehet bezárva élni, viszont a fontosnak tartja, hogy a döntéshozók és a teljes társadalom között legyen konszenzus. Szerinte 2022-ben lehet majd hátradőlni – adta hírül az Index.
 
forrás: indirekt.hu / index.hu