Baj van: már a 70 éves nyugdíjkorhatárról suttognak

2016.08.25 11:20

Rendesen felkavarta az állóvizet a német jegybank korhatár-emelési javaslata, amire azért van szükség, mert különben szerintük a rendszer fenntarthatatlanná válik. Számunkra sem jó hír mindez, hiszen hasonló cipőben járunk, bár a lehetőségeink talán valamelyest nagyobbak. Ki kell mondani, hogy a következő évtizedekben sokkal többet kell tenni ugyanazért az állami nyugdíjért. Ha nem akarunk kiszolgáltatottak lenni, akkor érdemes már idejekorán a nyugdíjra célzottan takarékoskodni.

A németek már aggódnak

Megszaporodtak mostanság a nyugdíjrendszert jövőjét firtató elemzések, nem olyan régen a magyar jegybank készített egy ilyet, míg most a német kollégák jöttek ki egy terjedelmesebb anyaggal. Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a németek kivételezett helyzetben vannak és a náluk minden a lehető legnagyobb rendben van, a valóságban ez koránt sincs így. Ezért náluk is a tettek mezejére kellett lépni.

Nem mondhatnánk, hogy a németek mindent az utolsó percre halogatnának, már korábban döntöttek arról, hogy a nyugdíjrendszerüket megerősítik. Nem tehettek mást, hiszen az állami nyugdíjrendszer súlyos pénzügyi nehézségek elé néz az alacsony születésszám és a növekvő várható élettartam miatt. Márpedig, ha a bevételek nem fedezik a kiadásokat hosszú távon, akkor máshonnan kell elvenni pénzt, hogy a nyugdíjakra legyen. És ezt a német kormány sem hagyhatta szó nélkül.

Három területen is beavatkoztak, amelyek fokozatosan 2030-ig lépnek érvénybe:

  • 65 évről 67 évre emelik fokozatosan a nyugdíjkorhatárt
  • a nyugdíjjárulék a mostani 18,7%-ról 22%-ra nő
  • a nyugdíjak átlagos szintje az átlagkeresethez (járulékkal csökkentett, de adózás előtti) képest 50%-ról 43%-ra esik vissza

Gondolhatnánk, hogy ha már ilyen horderejű lépéseket hoztak, akkor ez már talán csak elegendő lesz, de a jegybank a napokban publikált tanulmányában megkongatta a vészharangokat. A hivatalos számítások 2030-on túl nem igazán készültek, márpedig olyan mértékben romlik a helyzet az említett időpontot követően, hogy a bankárok szerint a kötelező nyugdíjkorhatárt 2030-tól 2060-ig még tovább kell emelni, méghozzá 69 évre. Ahogy fogalmaztak: a munkával töltött évek meghosszabbodásának nem szabad tabunak lennie, sokkal inkább kulcskérdésként kell kezelni.

bankmonitor.hu