Bajban az alma: méregdrága lehet a magyarok kedvenc gyümölcse

2022.08.28 14:46

A magyaroknak két alapélelmiszerük van, a rántott hús és az alma. Ez utóbbiból készülhet szósz, pite, rétes, kompót, palacsinta, lekvár, pálinka, szörp, de akár csak magában is teljes értékű étel. Mármint ha van. Mert most az elmúlt tíz év leggyengébb termését produkálja a magyar alma, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint a tavalyi 520 ezer tonna helyett idén legfeljebb 350 ezer tonna érik be.

– Még nem látszik a piacon az idei termés, a nyári alma mindig drágább mint az, amit raktározunk. Szeptember közepén indul az igazi almaszezon, na ott lesz majd baj, évtizedes beszállítóink jelezték, a tavalyi mennyiség felére számítsunk, másfélszeres áron – vázolta Hornyák Julianna kereskedő.
 
 
Termelőként Szabó Alexandra úgy látja, hogy az időjárás tett keresztbe a roppanós gyümölcsnek.
 
– Szabolcsban még csak most kezdődik az almaszüret. Sokunknak van még tavalyi almája, ám a hűtőházak többsége a rezsiköltség emelkedése miatt le fog állni, vagyis nehéz lesz friss árut vinni a kereskedőkhöz. Vermelünk majd, mint a nagyszüleink, de a készlet így sem fog kitartani annyi ideig, mint egy megszokott szezonban: a tavaszi fagy meg az aszály elvitte a termés egyharmadát.
 
Az alma kilója jelenleg 300-400 forint körül mozog, tavaly előtt körülbelül 235 forintot fizettünk ugyanezért a mennyiségért. A termelők szerint az alma ára télire 30%-al is drágulhat, ami azt jelenti, hogy akkor 390 és 520 forint között juthatunk majd hozzá egy kiló gyümölcshöz.
 
– A 300-350 ezer tonna alma, ami idén termett, csupán egy normál év termésének a fele. Ezt jóindulattal sem lehet jó termésnek nevezni. Ebből nagyjából 100-120 ezer tonna étkezési alma, ami ugyan szűkösen, de elegendő lehet a hazai piacok ellátására – kezdte Apáti Ferenc. – Az ipari almából durván 200-230 ezer tonna fog rendelkezésre állni, amelynek 85-90 százalékából sűrítménygyártásra szolgáló úgynevezett "léalma" lesz. Ám a sűrítménygyártó üzemek kapacitásának felére jut csak alma.
 
Hasonlóan borúsan látja az alma helyzetét Lakatos Bertalan termelő.
 
– Sajnos nem jók a kilátások, kevés alma termett. Hatalmas problémát jelent a szárazság, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében esett a legkevesebbet az eső, és itt terem a gyümölcs közel 65 százaléka. Hatalmas a probléma ott, ahol nem tudnak öntözni, olyan helyekről is tudok, ahol kiszáradtak a fák. Az árak ahhoz képest pedig, hogy milyen kevés termés lesz, nagyon nyomottak. Ha ez így folytatódik, az almatermesztésnek bizony nem sok jövője van – fejtette ki véleményét a termelő.
 
Árpi imádja az almát, de kénytelen újragondolni fogyasztási szokásait.
 
– Szeretek főzni, imádom az almalevest, a kompótot, húsokat is szoktam almával együtt sütni. Ha emelkedik az ár, a gyengébb minőséget kell megvennem, ez van. Hogy rossz a termés azt most hallottam, nem jó hír. Van pincém, keresek egy "szedd magad" akciót, le fogok vinni egy-két láda almát, amivel kihúzom tavaszig – gondolkodott el a fiatalember.
 
Szántó Szabina
blikk.hu