Bajban két magánnyugdíjpénztár

2015.04.24 08:11

Két magánnyugdíjpénztárnál a négy közül még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány, pedig alig egy hét van már csak hátra április végéig - számol be a Világgazdaság. Ez a hónap az első, amelyet már vizsgál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben, és ha azt látják, az áprilistól szeptemberig tartó időszakban két olyan hónap is volt, amelyben a díjfizetők aránya nem érte el a kritikus szintet, kötelezően elrendeli az intézmény végelszámolását.

Elvileg májusban és júniusban lehet még javítani, hiszen négy hónapban is elég hozni a szintet, a rendszeresen fizető tagok számára viszont mindenképpen megnyugtatóbb lenne, ha már most sikerülne hozni a megfelelő arányt. Ha ez nem sikerül, lehetséges, hogy a fizető tagság kéri majd az átlépését valamelyik olyan pénztárba, amelynek a sorsa már biztosnak tűnik - írja a lap.

Az egyik bajban lévő kassza a Szövetség Magánnyugdíjpénztár, melynek gyorsan kell mozgósítani a tagjait, ha el akarja kerülni a kényszerbezárást. Náluk a múlt hét végén 62 százalékon állt a tagdíjfizetők aránya.
A másik intézmény, ahol még mindig hiányzik több tag befizetése: az MKB. Nekik tavaly év végén nem egészen 4400 tagjuk volt. A pénztár honlapja szerint április 20-ig csak a tagok 61 százaléka fizette be a havi ezer forintos tagdíjat, összesen 378 pénztártagnak kellene még utalnia ahhoz, hogy a hónap végére meglegyen a megfelelő arány. Az intézménynél bizakodnak, mivel márciusban 20. körül 54 százaléknál tartottak az áprilisi érték ehhez képest komoly előrehaladásnak számít.

vilaggazdasag.hu